Прокурори разпитват Борисов за "Барселонагейт" в четвъртък. Той: Нямам къща в Барселона

Прокурори разпитват Борисов за "Барселонагейт" в четвъртък. Той: Нямам къща в Барселона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

На два разпита в прокуратурата ще бъде Бойко Борисов в четвъртък.

Единият е по делото, станало известно като "Барселонагейт". Разследването проверява дали Борисов е прал пари в испанския град.

Вторият е по сигнал от гражданско сдружение, за което прокуратурата вчера съобщи. В него имало "твърдения за корупция и злоупотреба с власт". Вероятно става въпрос за сигнали на "Боец".

Миналата седмица те подадоха нов. Лидерът на движението Георги Георгиев заяви пред журналисти, че сигналът срещу Борисов съдържа свидетелски показания, собственоръчно подписани на всяка страница, от бизнесмен, който свидетелства за това, че лично е предал подкуп на Бойко Борисов, в тоалетна, за да му бъде възстановен ДДС в размер на милиони, като ДДС-то, самият той признавал било законно възбранено заради фалшиви фактури.

 

Припомняме Ви:

 

На 06.01. 2022 лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов бе на разпит в Главна дирекция "Национална полиция".

Няколко минути по-късно от профила на Борисов във фейсбук беше показано на живо как той излиза от полицията, но на въпрос от медиите за какво е бил разпитът, той бе лаконичен:

"За това как съм успял да държа доходите на българите толкова високи, как съм успял да държа най-ниската цена на газа години наред, как съм успявал толкова години да държа тока на българите толкова нисък, как най-добре сме се справяли в Европа с миграцията”, заяви Борисов.

"Никога не съм притежавал нито кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да е било. Извикаха ме по телефона на разпит", посочи още Борисов.

Той не каза за какво е бил разпитван, но на въпрос дали очаква още разпити, заяви: "Докато падна, така ще бъде".

МВР ме пита как съм успял да държа доходите на българите високи, как съм успявал да държа ниската цена на газа години наред, цената на тока, как съм успял да вкарам България в Европейската банка, как съм се справил с миграцията и много бързо ви извикаха, ей така да има, че Борисов е бил на разпит. 

- На 14. 02.2022 на извънреден брифинг в централата на партията Борисов заяви: "Отново претоплят някакъв скандал, в който искат да ме забъркат. Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам.

Така той отговори на изнесените от премиера Кирил Петков данни, че в разследването на испанските власти има намесени висши политици, а снимката на Борисов е в доклада.

"За радост, преди малко Кирил Петков коментира въпросния доклад - не е ясен начинът, по който определени медии го получават. Петков каза, че единственото общо с моето име в доклада е, че ме има на снимка. Аз съм се снимал много пъти в Испания", допълни Борисов.

- През 2018 г. Бойко Борисов даде интервю за Сашо Диков по случая "Барселонагейт". Тогава той отговори твърде лаконично. 

Ето пълния текст на интервюто, показано през 2018 г.:

- Запознати ли сте с видеоматериала, пуснат в социалните мрежи, наречен „Да спрем разграбването на България“? Тук се правят внушения по Ваш адрес, свързани с манекенката Борислава Йовчева, нейната къща в Барселона и нейното участие в редица фирми. Какъв е коментарът Ви за това видео?

- Не съм запознат. Както ви е известно, напоследък станахме свидетели на множество фалшиви новини и внушения по мой адрес от анонимни автори.

- На 26.02.2016 г. в парламента Ви попитах как ще коментирате информацията, че сте подарили къща в Барселона на своя метреса за 1.5 млн. евро. Тогава отговорът Ви беше „Който намери къщата, да я вземе“. Имате ли нещо да добавите с оглед на видео материала, посочен по-горе?

- Категорично това не е вярно. Няма какво повече да добавя и сега.

- В публикация на в-к „Марица“ от 18.11.2013 г. четем: „Столичната клюка гласи, че Бойко е кандидат-зет на Станко Йовчев“ /брат на Борислава Йовчева/. Познавате ли Борислава Йовчева и какви са или какви са били отношенията Ви с нея?

- Не.

- В интервю за сп. LOVEstyle от месец юни 2012 г. казвате: „Има една госпожица, която ми е по-близка, но ако я обявя, ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера”. Борислава Йовчева ли визирате?

- Не.

- На страницата на „Биволъ“ във Фейсбук се задава въпросът: „Г-н Борисов, имате ли дете от госпожа Борислава Йовчева?“. Въпреки свръх деликатния характер на въпроса, искрен и убедителен отговор би пресякъл лавина от коментари по темата.

- Не.

- Как ще коментирате цитираните във видеото имена на хора и фирми? Каква информация имате за тях и какви са връзките ви с тях?

- Фалшиви новини вече не коментирам. Скалъпената история с гръцкия остров ми е обеца на ухото.

 

Как се стигна до #Барселонагейт

Припомняме, че още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се появи информацията за жена, с която Бойко Борисов има връзка и към която е бил изключително благоразположен. Съдия Янева тогава казва, че Борисов ѝ купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро.

Впоследствие стана ясно, че тази жена е Борислава Йовчева. За нея се твърди, че тя е майка на дете на Борисов.

Но за сантиметналната връзка на Борисов в Йовчева има и по-ранни публикации, например в във в. Марица от ноември 2013 г., в която има снимка от футболен мач на Борисов и брата на Борислава Станко Йовчев. Снимката е илюстрирана със заглавието “Семейни войни – Бойко излиза срещу шурея си”.

Информацията за скъпата къща беше изнесена в анонимни видеоклипове, публикувани през лятото на 2018 г., които се позовават на документи от испанските регистри.

На основание на тези факти ГД-БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София.

Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а депутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

Разследването на испанския ежедневник “Ел Периодико” разкри, че освен къщата, чиято цена се оказа над 3 млн. евро, Йовчева управлява и бутик на пъпа на Барселона – фирмен магазин на луксозната италианска марка “Шервиньо”. Във фирмата с бутика дял от 850 000 евро има нейния баща Георги Йовчев, който по професия е водопроводчик. Още 850 000 евро от капитала са внесени от офшорка, свързана с приближения до Борисов Йордан Христов. 

След разкритията на “Ел Периодико” бутикът беше експресно опразнен, а фирмата прехвърлена на приближената до ГЕРБ Росица Велкова. Последва още едно прехвърляне на фирмата към съпругата на “личния хиромант” на Борисов.

Публикацията предизвика нови сигнали от БОЕЦ този път и срещу бащата Георги Йовчев, чието забогатяване е необяснимо.

 

Борисов: “Не, не ме питайте глупости”

Дълго време никой не попита Бойко Борисов дали той е бащата на детето на Йовчева, което според испанските разследващи няма официален втори родител.

На 12 септември 2020 г. въпросът му беше зададен от журналистката на Биволъ Вилдан Байрямова. Борисов отрече и видимо изнервен прекрати брифинга за медиите.

Преди година от Испания препратиха разследването за пране на пари до МВР и българската прокуратура по подсъдност. Прокуратурата се направи на разсеяна, но Бойко Рашков обяви през февруари 2022 г., че данните са получени в МВР и така принуди Специализираната прокуратура да започне проверка. После делото отиде в Софийска градска прокуратура.

 

НАП: Йовчев е забогатял неизвестно как с 1,7 милиона лева

Първата информация за образуваните от НАП данъчни проверки дойде след въпроси по ЗДОИ от гражданско сдружение БОЕЦ.

Проверка в портала за електронни услуги на НАП установи, че към 25.03.2023 г. данъчните ревизии на свързаните с “Барселонагейт” лица продължават да се мотаят. Сроковете постоянно се удължават, но после пак не се спазват.

Проверка на BIRD.BG в Имотен регистър установи, че наложената от НАП възбрана върху имотите на бащата на “Мис Бикини” Георги Йовчев е станала в края на 2021 г. с постановление № С210022-023-0003081/12.11.2021 г.

 

 

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма с бутика Ema BG S.L. 

Дължимият данък с лихвите към момента на постановлението е 267 171 лв. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв. Към днешна дата лихвите, които дължи “тъста на Борисов” вероятно са нараснали с още 100 000 хиляди лв.

Така се потвърждават изнесените данни в разследването на испанската прокуратура за пране на пари в частта им за Йовчев.

Българските прокурори тогава обаче не бързат с делото. По информация на BIRD.BG се чакат още данни от ревизии на НАП и проверката едва ли ще приключи преди края на годината, въпреки оптимистичните изявления на самия главен прокурор Иван Гешев.

В края на януари  в итервъза БНТ Гешев съобщи, че казусът #Барселонагейт и разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов ще бъдат приключен до края на февруари.

"Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е.

Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме?", коментира Кирил Петков, докато бе премиер, пред бТВ.

Той попита защо испанските власти са открили подробности за този случай, а българската прокуратура нищо не е открила.

"Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?", каза Петков и допълни: "Това, което му препоръчвам на Гешев, е да си подаде оставката".

Нито съм имал, нито ще имам

В отговор лидерът на ГЕРБ коментира, че се опитват да прикачат името му към притоплена история. Борисов заяви, че бил странен начинът, по който докладът се появява по медиите.

"Нито имам къща, нито имоти, нито ще имам, живея в Банкя, там, където съм се родил", заяви той. 

Борисов допълни, че имал много снимки в Испания - с премиер и други официални лица.

ори не ми дават възможност да наема адвокат и да се защитя, защото за снимка какво да направя, че ме сложили на снимка с някой футболист (кадърът, на който той се ръкува с брата Йовчева и футболист Станко Йовчев б.р.) Ми аз познавам цялата държава и със сигурност и те ме познават всичките тези хора", коментира бившият премиер.

 

 

 

Станете почитател на Класа