Според Митрофанова с руснаците говорим един език

Според Митрофанова с руснаците говорим един език
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

В поздравителното послание по повод 24 май руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви, че "руският и българският народи продължават да говорят практически един език."

 

 

Според нея славянската писменост е играла ключова роля в запазването на знанията и ценностите на славяните, като езикът е създавал светоглед и идеи за добро и зло. Руският и българският народи продължават да говорят практически на един език, което укрепва взаимното разбирателство и връзката между тях. Наследството на светите братя да бъде вдъхновение за справяне с предизвикателствата и увереност във възможността да се постигне велика цел.

Представяме без редакторска намеса целия текст на поздравлението:

Скъпи приятели,

Поздравявам ви с нашия общ празник - Деня на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.

Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език.

Известно е, че вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно. Затова ни е лесно да се разберем - в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците - в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици - светите Седмочисленици - продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!

Станете почитател на Класа