Променят нормативни актове за международното осиновяване

Министерството на правосъдието работи усилено за промени в три нормативни акта, уреждащи международното осиновяване. Това заяви вчера пред БНР зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя обясни, че става дума за наредбата за условията и реда за издаване и отнемане на разрешения за посредничество при международните осиновявания и за осъществяване и прекратяване на дейността на акредитираните организации.
Ще бъде променена и наредбата за определяне на условията и реда за даване на съгласие за международно осиновяване и за воденето на регистрите. По думите на Машева третият нормативен акт, който ще бъде променен, е правилникът за дейността на Съвета по международно осиновяване.
„С тези промени се цели максимално да се улесни процедурата по акредитиране на организациите, които осигуряват посредническа дейност при международните осиновявания“, коментира зам.-министър Машева. Тя допълни, че по този начин правосъдното министерство ще повиши контролните си функции по дейността на тези организации, възможностите за констатиране на нарушения и при необходимост отнемане на техните разрешителни.
Ще се направи и опит в отдела за международни осиновявания да се създадат специалисти, които ще имат контролни функции относно дейността на акредитираните организации. Това ще е превантивна мярка, обясни Машева. С нея ще се даде възможността на повече организации да получат разрешение да бъдат акредитирани за тази дейност. В процеса на тяхната дейност обаче, ако бъдат констатирани и минимални нарушения, ще има реална възможност да бъде отнет техният лиценз, отбеляза още веднъж Машева.




Изоставено момче изплаща кредит на баща си

Христо Драгиев, който е бил изоставен от родителите си и е израснал в дом, ще трябва да изплаща кредита на починалия си баща. Неговата история бе разказана вчера в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Христо е на 21 години и живее в Ловеч. Той има работа, от която месечно изкарва около 600 лева. Наскоро обаче момчето научава, че трябва да изплаща дълга на починалия си баща към банка, който е в размер на 8 хил. лева. Причината за това е, че по закон Христо се явява наследник и е длъжен да покрие заема. За съжаление повечето му роднини са безработни и няма как да му помогнат. Случаят на момчето все още не е разрешен. Според председателя на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов Христо все още може да се откаже от наследствените си права, но сега това е много по-трудно.

Станете почитател на Класа