Превозвачите могат да сигнализират за проблеми със СЕМТ разрешителни в Турция

Българските превозвачи, осъществяващи превоз на товари от и до територията на Република Турция и използващи СЕМТ разрешителни, могат да подават информация за срещнати от тях затруднения до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – това съобщиха от Министерството на транспорта. През почивните дни 15 и 16 август информация може да се подава на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и на факс 02/ 988 54 95, а през останалото време на телефон 02/ 930 88 05 или 02/ 930 22 01).
Въпреки предприетите действия от българските власти до момента те не са получили информация от турска страна за промяна на заявената от тях позиция, свързана с използването на СЕМТ разрешителните от български превозвачи.
В изпратената нота от миналата седмица, Турция информира нашата страна, че забраната за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Република Турция влиза в сила от днес.
Република Турция изпрати нота на Република България, с която информира българската страна за въвеждането на забрана за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Турция повече от един път в рамките на 24 часа (12 часа за отиване и 12 часа за връщане, като ще се взема под внимание последната дата на излизане от страната).
Веднага след получаването на нотата Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изрази категоричната си позиция пред турската страна, че поставянето на административни срокове от страна на Турция по отношение на превозите, извършвани със СЕМТ разрешителни от български превозвачи, е в противоречие с процедурите и правилата, приети от Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ). В ръководството и правилата за използването на СЕМТ не са предвидени административни срокове, а са заложени принципни правила за реда и начина на използването на тези разрешителни.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа