Доц. Смилов: У нас с изнудване се назначават зависими хора. Нотариуса, джуджета, пътната карта-това са структурни неща

Доц. Смилов: У нас с изнудване се назначават зависими хора. Нотариуса, джуджета, пътната карта-това са структурни неща
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Нямам притеснения от конституционна криза. Намерен бе служебен министър-председател, но дори да не беше станало това, пак нямаше риск от конституционна криза.

 

 

България пак щеше да има правителство и парламент. Това заяви политологът доц. Даниел Смилов в ефира на Нова телевизия.
„Това, което предстои днес в НС, е гасене на пожар един вид. Законите, които предстоят да минат на второ четене днес, трябва да оправят текста в Конституцията, свързан с домовата книга. Никой не е очаквал толкова скоро предсрочни избори, но не вярвам, че Христо Иванов не си спомня кой е внесъл поправките в Конституцията”, смята журналистът Валентина Войкова, цитирана от novini.bg.

Колегата ѝ Любчо Нешков няма притеснение, че България ще има служебно правителство и ще се проведат избори: „Тревожи ме обаче, че България подминава тежките въпроси по света. Дори не обръщаме внимание на неща, които пряко ни засягат в съседство, а вместо това се занимаваме с политически дебат, в който политиците сякаш искат да стигнат най-ниското ниво. Имаме кухи външнополитически послания.”

„Продължаваме промяната”-„Демократична България” имат съмнения към МВР и МЕУ министрите, съответно биха имали съмнения и за повеждането на изборите, ако те участват в служебния кабинет. Не разбрахме МВР охранявало ли е „SS клуб”; ако Мартин Божанов – Нотариуса е бил брокер на влияние, ако е сътрудничел на полицията, в какво се е изявявало това? От тази гледна точка личността на Калин Стоянов е проблематична”, подчерта Смилов.

„Ако се запитаме защо не може да се състави правителство толкова време, защо ГЕРБ не могат да реализират мандат – това е заради корупционния багаж, който носят. Въпросът е сериозно ли са решили да се отърват от него, или сериозно са решили да го скрият. По-скоро е второто”, допълни още той.

Войкова смята, че поведението на ПП-ДБ и ДПС е доста неустойчиво: „Видяхме, че при общ интерес се върши работа, ако няма – всички партньори са врагове. Какво ще е говоренето между тези хора, какво ще се случи след изборите за евентуална сходна коалиция? Частта в промените в Конституцията, в която НС продължава да работи до назначаване на второ – парламентът има да върши сериозни неща, но ще се превърне в арена на предизборна кампания.”
„Нотариуса, джуджета, пътната карта – това са структурни неща. Това означава, че в България с изнудване зависими хора се назначават. Не съм съгласен, че става дума за хвърляне на кал по този и онзи. На тези избори отиваме заради опортюнизъм”, категоричен е Смилов.

„Какво след изборите? Затова е важно да се внимава кой какво говори. ПП-ДБ успяха да управляват с всичко възможно на терен, без „Възраждане”. Успяха с всички да се мразят. Трябва да уважаваме избирателите на тези партии, не да се харесваме с лидерите на партиите”, каза още Войкова.

 

Станете почитател на Класа