Изгоненият от Fox Тъкър Карлсън интервюира Путин в Москва

Изгоненият от Fox Тъкър Карлсън интервюира Путин в Москва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2024
  • Сподели:

Един от най-популярните американски телевизионни водещи ще излъчи интервю с руския президент Владимир Путин.

Известният журналист с консервативни възгледи Тъкър Карлсън обяви в своя профил в социалната мрежа X, че вече е в Москва и ще публикува своя разговор с държавния глава на Русия.

Това ще бъде първото интервю на Путин със западен журналист, откакто започна войната в Украйна през февруари 2022 г.

 

Новината бе потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, според когото позициите на журналиста се различвават от тези на останалите западни медии и това достатъчна причина той да получи възможност за разговор с президента.

"Очевидно има рискове при провеждането подобно интервю и в продължение на месеци мислехме как да го направим", обяснява самият Карлсън във видеоклип на фона на Москва зад гърба си.

Добавя, че сам е платил пътуването и е искал да го направи, защото "повечето американци не са информирани" за конфликта, който "прекроява света".

Журналистът обвинява западните медии, че са корумпирани, лъжат и разпространяват "правителствена пропаганда", представяйки единствено и само украинския президент Володимир Зеленски чрез "угоднически интервюта", които целят да подкрепят желанието му да въвлече САЩ все повече и повече във войната.

"Не сме тук, защото обичаме Владимир Путин. Тук сме, защото обичаме Съединените щати и искаме те да останат проспериращи и свободни", подчертава Карлсън.

Той е убеден, че западните медии и правителства ще цензурират интервюто му, "защото те просто правят така."

 

0tgtgb

 

 

Все пак въпреки убеждението му именно най-големите медии в Европа и САЩ коментират и разпространяват най-много новината за предстоящото интервю на Карлсън с Путин.

В голяма степен точно медиите, които той обвинява в липса на професионализъм, журналистическа етика и разпространение на пропаганда, в момента популяризират неговата инициатива.

Карлсън има за какво да е настроен срещу голяма част от западните медии.

В продължение на близо четвърт век е работил последователно в CNN, PBS и MSNBC, но е свързван най-вече с Fox News, където се мести през 2009 г., а между 2016 и 2023 г. води изключително популярно вечерно шоу.

Той обаче се оказва твърде краен дори за консервативната медия, която е свързана с Републиканската партия и е собственост на семейство Мърдок.

Неведнъж е провокирал критики към себе си заради острите коментари и спекулирането с конспиративни теории.

В своето предаване многократно е споменавал по различен повод идеята за така наречената "Голяма замяна", според която ляво-еврейски политически елити системно и целенасочено се опитват да заменят бялото население в Европа и САЩ с цветнокожи, мюсюлмани и други общности.

В един от епизодите дори спекулира, че Демократическата партия "се опитва да замени сегашния електорат" в САЩ с "нови хора и по-послушни избиратели от Третия свят".

Чашата във Fox за него прелива през пролетта на миналата година, когато изненадващо си тръгва от медията.

Официално раздялата е по взаимно съгласие, но тя се случва няколко дни, след като от медията постигат споразумение с компанията за машини за гласуване "Доминиън" да ѝ платят 787 милиона долара обезщетение, за да бъде прекратен съдебен иск.

От "Доминиън" по-рано завеждат дело за клевета срещу телевизията заради твърдения в ефира на Fox News, че изборите в САЩ през 2020 г. са манипулирани в полза на Джо Байдън.

В документи по делото е цитиран и Карлсън, който в предаването си също е подкрепял подобна теза, но в имейли към свои колеги е бил на срещуположна позиция и е отправял остри критики към Доналд Тръмп и неговото "деструктивно" поведение.

След раздялата си с Fox журналистът дава начало на собствен онлайн медиен проект, който се нарича Tucker on X, с епизоди, които се разпространяват през социалната мрежа X.

По отношение на войната в Украйна Карлсън досега винаги е бил по-скоро критичен към Запада, като според него "омразата към Путин се е превърнала в основна цел на външната политика на Америка".

"Путин някога наричал ли ме е расист? Заплашвал ли е, че ще ме уволни, защото не съм съгласен с него?", пита Карлсън в епизод на шоуто си, дни преди да започне войната. "Това са справедливи въпроси и отговорът на всички тях е: Не. Владимир Путин не е правил нищо от това."

Все още не е ясно кога точно ще се излъчи интервюто, но Карлсън каза, че ще бъде качено в X без редакции.

 

 

Ако живееше в Русия, Тъкър Карлсън щеше да е в килия, а не при Путин

Руският президент Владимир Путин обича да говори. Традиционната му годишна пресконференция през декември продължи над 4 часа. 

Беше озаглавена "Резултатите от годината с Владимир Путин" и кажи-речи показваше света, разгледан през очите на президента.

Свят, в който лидерът на Кремъл е прав за абсолютно всичко, тъй като събитието бе комбинация между едностранен монолог и отговори на внимателно режисирани въпроси от още по-внимателно подбрани "обикновени граждани на Русия" и журналисти.

Имаше дори представители на западни медии, като някои от тях даже бяха допуснати да попитат нещо, колкото да се намекне за съществуването на други гледни точки.

 

Путин обича да говори, но не обича различните гледни точки

 

Путин обича да говори, но не обича различните гледни точки

 

Да, Путин обича да говори, но не обича различните гледни точки. Или поне не тези, върху които няма контрол.

Затова не си позволява да разговаря със западни медии и от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година не е имал нито едно интервю със западен журналист. Не защото не е търсен, а защото няма да може да проведе обичайния си едностранен монолог и няма да му допаднат въпросите, на които ще трябва да отговаря.

Например дългогодишният кореспондент на BBC в Москва Стив Розенбърг споделя, че от 18 месеца подава молби към Кремъл за възможност да говори с Путин, но отговорът винаги е "не".

Един друг журналист обаче явно е получил така желаното "да". Не кой да е, разбира се.

Възможността да направи интервю с руския президент вече е имал противоречивият крайнодесен журналист Тъкър Карлсън. Остава само Кремъл да даде зелена светлина кога да бъде излъчен разговорът.

Карлсън е идеалният вариант за Путин. Той олицетворява онази консервативна част от обществото в САЩ, която винаги се е обръщала към традиционния американски изолационизъм, когато нещата не вървят.

Те разбират войната в Украйна като бреме за данъкоплатеца. Не виждат сблъсък на идеологии, разбирания за света и интереси, които променят международния ред, а просто конфликт в другата част на земното кълбо, който не ги засяга.

Карлсън не е русофил, не е задължително дори да харесва Русия и Путин, но той води собствена война срещу медиите в родината си и поне към момента интересите му съвпадат с тези на Путин - и двамата не харесват демократите и със сигурност не искат Джо Байдън да бъде преизбран.

Затова е съвсем логично руският президент да избере именно устатия и краен Карлсън.

Журналистът иска да покаже гледната точка на Путин и агресивно обвинява всички свои западни колеги, че са корумпирани, лъжат и разпространяват "правителствена пропаганда", представяйки единствено и само украинския президент Володимир Зеленски чрез "угоднически интервюта".

Горкият Путин! Никой в Европа и САЩ досега не е имал възможност да чуе оплакването му как бил с опрян до гърлото нож и принуден насила да окупира суверенната територия на чужда държава.

Нито в деня на атаката срещу Украйна, когато се появи по всички телевизии, нито в следващите си многобройни публични изявления, отразени надълго и нашироко от световните медии.

Ако човек слуша Карлсън, наистина ще си помисли, че не в Русия има цензура, а в САЩ и Европа.

Той обаче пропуска някои неща. Обяснявайки от терасата на 5-звезден московски хотел за журналистическа етика и ширещата се цензура на Запад, Карлсън не се сеща, че има възможността да прави това, което прави, именно благодарение на Запада.

Хората като него и тези, които го слушат в захлас, не осъзнават и не оценяват свободата си. В историята на човечеството едва ли е имало по-големи възможности за човек да изрази мнение, да бъде чут и да каже каквото си иска, без значение колко налудничаво може да бъде.

Неслучайно сме достигнали до безпрецедентно ниво на разпространение на дезинформация, фалшиви новини и щуротии, а социалните платформи са се превърнали в говорилни, където се чува този, който кряка най-силно, а не този, който говори най-разумно.

 

 

 

Конкретно Карлсън вика за свобода на словото и най-вероятно знае, че в Русия са убити общо 43 журналисти, откакто Путин става президент през 2000 г., а над 1000 са напуснали страната само в рамките на първите 12 месеца от началото на войната.

Най-вероятно знае, че в Русия журналистите с различна от тази на Путин гледна точка влизат в затвора и в страната законодателството все повече улеснява криминализирането на дейността на независими от правителството медии.

Най-вероятно знае, че вече щеше да лежи в някоя килия, ако живееше в Русия и опитваше да каже, че всичките му колеги са марионетки на Кремъл.

Хубаво би било, ако е повдигнал тази тема по време на разговора си с Путин и не е послужил просто като поредния западен рупор на руска пропаганда.

Иначе този толкова нашумял разговор ще си остане просто поредното "угодническо интервю".

 

 

Автор: Венцислав Божев

Станете почитател на Класа