Голямата картина: Омръзна ли ни да светим като крушки

Голямата картина: Омръзна ли ни да светим като крушки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.09.2023
  • Сподели:

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

 

 

Певицата Милена беше едно от лицата на демокрацията. Но сега тя вярва в конспиративни теории, говори срещу общността ЛГБТ и това стана причина ЛГБТ организация да я обвини в дискриминация. Милена пък получава подкрепата на националистически групи. Как се случи така?

Книги, които отричат престъпленията на Хитлер, се предлагат на Алея на книгата. Те са на издателство "Еделвайс". В тях не са публикувани бележки, от които да стане ясно кое в книгите е вярното и кое не. И така една книга, втора книга, още книги. Това възмути много хора. Но нищо не следва. Защо? Не пропускайте тази история.

 

 

 

 

От книгите към оръжията. Години наред България е член на НАТО, но бави модернизацията на армията си и още разчита на старо съветско оръжие. Войната на Русия в Украйна изглежда променя картината. Очаква се до края на годината да бъдат сключени сделки за превъоръжаване за 5 млрд. лв. Какво се знае за тях?

А какво се знае за него? Васил Божков. Само за 4 години той измина пътя от влиятелен бизнесмен до опасно лице, обявено за издирване. В началото на септември Васил Божков, по прякор Черепа, се прибра в България, беше задържан и пуснат под домашен арест. Той обвини ключови фигури от ГЕРБ в корупция и казва, че е дал доказателства за това. Кой е Васил Божков?

Божков е вече в България, а Илон Мъск е навсякъде. От началото на войната на Русия срещу Украйна той - собственикът на сателитната мрежа Starlink, предоставя на Киев сателитен интернет. Мъск обаче е против използването на мрежата за военни цели и може да го изключва. Каква е ролята на Илон Мъск във войната?

Назад във времето

Наричат деня "втория 11 септември". Точно преди 50 години на 11 септември в Чили е извършен военният преврат, който сваля от власт комуниста Салвадор Алиенде и възкачва Аугусто Пиночет. Пропагандата в България е на страната на Алиенде, който умира в деня на метежа. Превратът и България - какво разказва историята. Вижте тук!

 

Ваня Савкова

Станете почитател на Класа