Нова Истанбулска конвенция, този път за медиите

Нова Истанбулска конвенция, този път за медиите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Най-точното определение за Истанбулската конвенция е на д-р Николай Михайлов - куфар с двойно дъно. Най-отгоре са красивите фрази за спиране на насилието в семейството, за еднаква защита на всички, както и останалите задължителни в случая пожелания.

 

Само че под повърхността е най-важното - прокарването на джендър идеологията и овластяването на либералните НПО.

Абсолютно същият куфар с двойно дъно е и Европейският акт за свободата на медиите. Той вече е приет от Европейската комисия, а амбицията на създателите му е до края на годината да го превърнат в закон, задължителен за всички държави членки на ЕС. И тук, както и при Истанбулската конвенция, на преден план са красотите. Надълго и нашироко се говори за защита на журналистите и за пълно осветляване на медийната собственост. Само че дяволът се крие в детайлите. При по-внимателен прочит на този Акт се вижда, че основната му цел е всъщност да се бори срещу "дезинформацията" и "влиянията, идващи от държави извън ЕС". За целта се предвижда създаването на специален борд, нещо като общоевропейски СЕМ. Та ето този борд ще определя кои новини са "истински" и кои "фалшиви". Ще ви казва кои медии са "обективни" и кои са "рупор на пропагандата". Ще определя какво може да бъде гледано/слушано/четено и какво трябва да бъде забранено. Отсега можете да се сетите какви ще бъдат критериите за това разграничаване. Всичко, което идва като директива от Брюксел и Вашингтон, ще бъде обявявяно за абсолютна истина, а всичко, което противоречи, дори и минимално на тези нареждания, ще бъде заклеймявано. Между другото, вече научих за няколко българи, които отсега правят всичко възможно, за да попаднат в общоевропейския СЕМ. Няма нужда да казвам, че всички те са представители на евроатлантическия умнокрасивитет и сутрин, обед и вечер се борят с "руското влияние". Както знаете, това е най-бързият асансьор към високите етажи, където са разположени кабинетите на брюкселската власт.

Така че ако тази Истанбулска конвенция за медиите наистина бъде превърната в закон, можем да кажем сбогом на каквато и да било медийна свобода.

 

Станете почитател на Класа