Дефицитът на НОИ и липсата на реформи

В момента дефицитът на Националния осигурителен институт е 1,9 милиарда лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред БНР вчера. Финансовият министър Симеон Дянков пък обяви, че дефицитът е стигнал 4 млрд. лв. Както и че тези липси се трупат от 1999 г. насам.
Като изключим разминаването в цифрите, което вероятно има обяснение, е ясно, че има нужда от спешни реформи в тази система. Те просто трябва да се случат, за да се спре разширяването на тази огромна дупка в осигурителната система. Също така очевидно е, че в реформите трябва да участват основните политически сили, защото вината за сегашното положение е и на предишните управления. Те не са правили необходимите стъпки, за да бъдат тези реформи сега по-безболезнени. Вместо да предприемат мерки, правителствата на Костов, царя и тройната коалиция са предпочитали да подминават проблемите и да отлагат решението им във времето.
Може да се направи констатацията, че ако реформата беше извършена навреме, сега нямаше да се говори за драстично увеличаване на пенсионната възраст, както и за орязване на права и привилегии. Стъпки, които са напълно достатъчен и основателен повод за стачки и недоволства.

Станете почитател на Класа