Кирил Петков и Асен Василев с различни апетити към фискалния резерв, но вече е късно. Те сами го похарчиха

Кирил Петков и Асен Василев с различни апетити към фискалния резерв, но вече е късно. Те сами го похарчиха
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.06.2024
  • Сподели:

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков свали картите защо партията му държи толкова много България да приеме еврото и в общи линии потвърди опасенията, че цялото усилие е за да се стигне до безпроблемното харчене на едни пари. Достойнството на валутния борд, че забранява на правителствата да се разпростират широко извън собствените данъчни приходи, ще отпадне в първия момент след като България замени лева с евро и Българска народна банка си върне старите функции на кредитор от последна инстанция, която може да печата пари и да кредитира правителствата. Този сценарий доведе България до „Виденовата зима“, а САЩ и еврозоната в момента не спят, мислейки как да го избегнат.


Въпреки това, „Продължаваме Промяната“ бодро крачи към прахосничеството и задлъжняването. Харченето на спестявания е докато свършат, но практиката на ПП е да вдигат твърди разходи. Това вещае само дефицити в дългосрочен план и нови дългове. Интересното е, че в партията така и не са намерили за нужно да формират единна позиция, която да звучи респектиращо и всеки праща тези пари където си представи, създавайки хаос в собственитт партийни редици. Ако има капацитет за осъзнаване на посланията, разбира се.


„Като влезем в еврозоната, ще се освободят едни средства от валутния борд. Трябва да се похарчат по най-прагматичния начин“, коментира Петков пред Нова и отново запя песента за реформиране на прокуратурата. Само два три месеца по-рано пък Асен Василев обясни, че си представя спестяванията на държавата като ресурс да се изплатят заемите, които днес се теглят за финансиране на многомилиардните дефицити.


След като се приеме законът за въвеждане на еврото, ще се направи оценка какви средства са необходими за участие на България в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти, които страната е поела. Това, което остане, ще продължи да се съхранява в Българската народна банка и ще се използва за погасяване на държавен дълг“, каза вече бившият финансов министър на едно банково събитие в края на февруари.


Оставяйки настрана вижданията им за съдебната система, защото тя трябва да се коментира от правни експерти, думите и на двамата показват сериозна некомпетентност, защото времерва парите вече ги няма. Наличностите във фискалният резерв се формират от средства, до които изпълнителната власт има достъп само по заобиколни начини – да тегли в разрез със правилата в Закона за публичните финанси и да възстановява преди обществото да се усети. Такива са резервът на пенсионната система – т.нар „сребърен фонд“, двата енергийни фонда, учителският пенсионен фонд, като заедно наличностите в тези сметки стигат почти седем милиарда лева. 
Други пет милиарда са средствата от европейски помощи, които рано или късно трябва да се преведат на изпълнителите на европейски проекти за разплащания с техните доставчици. Така във фискалния резерв във най-добрите месеци остават не повече от два милиарда лева, които покриват разходите за пенсии и държавни заплати само за един месец. Както експерт по публични финанси опрости казуса “това е като да имаш една закътана заплата и да те уволнят – можеш да вържеш двата края, но се молиш до следващия месец нещо да се е случило, и да се измъкнеш от затруднението“. Никакви инвестиции не могат да се направят, нито плащания по държавния дълг.


Единствените достъпни средства са тези в капитала на Българска народна банка, но като се приспаднат вноската в капитала на ЕЦБ и другите задължения на България като член на еврозоната, в крайна сметка ще останат само златните резерви, към които нито една държава не посяга. Възможно е също „Продължаваме промяната“ да осъзнават това, и само да подклаждат надежди сред обществото, че ще има още харчене и подаръци. Остава скрито, че до момента не са отчели нито един приключен проект, а дори липсват и започнати. Планът за възстановяване и устойчивост не се изпълнява от две години. Същото е положението и с Магистрала „Хемус“. Малкото сделки за превъоръжаване са споделен успех и то спорен, като се има предвид направените избори и сроковете на доставки.  

Емблематично е, че през февруари опитаха да посегнат и на най-успешната университетска болница в България – „Света Марина“, опитвайки да преиначат доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, както каза заместничката на Асен Василев: „така иска министърът“. След като не успяха да овладеят това, което в очите им е корупция в пътното строителство, в която те не участват, се прицелиха в здравеопазването. И пак нулев резултат. Показателно е, че пак същата партия на т. нар. промяна заложи абсурден план за инвестиране на 13 милиарда лева в партньорство именно със тези, които обвинява, че са строили в условия на корупция до вчера.


На Кирил Петков и Асен Василев им остава единствено да обещават подаръци под формата на социални плащания и повишаване на заплатите, но малкото свободни резерви няма да могат да покрият значими увеличения дори и за една година. Досега на ПП им се разминаваше заради високата инфлация, която позволяваше номинално икономиката да расте и така да се събират повече приходи,а задлъжнялостта дори да бележи лек спад в относителен план, макар че в номинално изражение се удвои. Шоуто обаче свършва. Рецесията, която мъчи няколко европейски икономики и кара всички останали да пълзят по корем не се очертава да приключи в обозримия хоризонт преди 2026 година. А дотогава и България няма как да приеме еврото, така че за Асен Василев и Кирил Петков си остава само говоренето.

Партия, изпразнена от управленска визия, провалила всяка инициатива, с която се е захванала и с лидери, лишени от представа за реалността, в неделя ще се яви на избори, на които ще е успех, ако постигне всяка позиция по-висока от четвъртата. 

 

 

 

 

Автор: Стефан Антонов

Станете почитател на Класа