Владислав Горанов отсече: Далеч сме от приемане на еврото

Владислав Горанов отсече: Далеч сме от приемане на еврото
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.01.2024
  • Сподели:

„Отношението на ПП-ДБ към приемането на еврото никога не е било категорично. Ако си спомним първите действия през 2021 г. на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри, те тогава пропуснаха един огромен шанс България да се движи в пакет с Хърватия – нещо, което бяхме постигнали и извоювали през 2020 г.“ Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият министър на финансите Владислав Горанов от ГЕРБ.

„Ако не успеем да покрием критерия за инфлация, няма кой да направи компромис с приемането ни в еврозоната“, поясни той.

„След теча на информация никой повече няма да си позволи да води неформални разговори с България относно компромиси“, смята Горанов, визирайки изтеклия запис от партийното събрание на ПП, в което Кирил Петков коментира свой неформален разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен относно присъединяването на България към еврозоната.

Ние с инфлацията сме далеч – у нас е близо двойно по-висока спрямо тази в Европейския съюз (ЕС)“, посочи бившият финансов министър и допълни:

„Всяка година, в която сме пропуснали да сме по-интегрирани и по-успешна част от ЕС, е загубено време за всеки български гражданин. Във всички моменти, когато фискалната политика е зависила от ПП-ДБ, те са провеждали проинфлационна политика“.

Числата показват, че трудно до лятото на 2024 г. ще покрием критерия за инфлация“, отбеляза бившият финансов министър.

По думите на Горанов приемането на Закона за БНБ е техническа задача, изпълнението на която е въпрос на време.

„Тази ос на напрежение между президентството от една страна и законодателната и изпълнителната власт от друга, ще продължава може би, докато Румен Радев е президент. Той има свое отношение към изпълнителната власт, иска да бъде най-малкото коректив“, коментира още той.

 

Станете почитател на Класа