Хампарцумян: Не трябва да се фетишизира консервативната политика

Хампарцумян: Не трябва да се фетишизира консервативната политика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Не е важно дали се трупа дълг или сме консервативни, а за какво използваме публичните средства – дали са събрани от данъци или са взети във вид на дълг. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на Българския форум на бизнес лидерите в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

Финансистът коментира темата за Бюджет 2024, след като правителството прекрои първия вариант на проектобюджета, като се предвижда свиване на разходната част и по-нисък таван на държавния дълг.

Според Хампарцумян не бива да се фетишизира консервативната политика. „Важно е ако харчим, да знаем дали това е еднократен разход, който се разпилява, или е инвестиция в бъдещ икономически просперитет и стабилност“, коментира финансистът.

Относно заложения бюджетен дефицит от 3% гостът в предаването посочи, че това не е някакъв успех, а „постигане на един от Mаастрихтските критерии за влизане в еврозоната“. По думите му успехът ще зависи от това как този дефицит би се отразил на икономиката в следващите няколко години. 

„Ако погледнем периода на 20-ти век страната няколко пъти е дефолтирала по външните си задължения. В никакъв случай България няма репутация на най-дисциплинирания платец. Валутният борд и катастрофата 1997 г. накара и много от управляващите, и гражданите да направят всичко възможно това да не се повтори“, посочи Хампарцумян.

„Основният проблем не са социалните разходи, а са неефективностите в икономиката. Въпросът е да догонваме в ефективност и да се даде възможност на предприемчивите хора да генерират по-успешни бизнеси. А социалните разходи са резултат от успеха на активните хора в икономиката“, смята финансистът.

Според него целевата дата за влизане в еврозоната е реалистична, но няма да се случи автоматично. „Необходими са усилия от страна на правителството, на парламента и на капитаните на българската икономика, които да я преведат през тежък период да бъде успешна. Ще трябва да си изпълним изискванията, каквито са“, заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

Станете почитател на Класа