Правителството ще разгледа актуализацията на бюджета

Правителството ще разгледа актуализацията на бюджета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.11.2023
  • Сподели:

Кабинетът ще гласува актуализацията на бюджета. Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година.

 

 

Като параметри в новата план-сметка са заложени разходите за пенсии догодина да са над 21 милиарда лева, като почти половината от парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, съобщи Нова телевизия.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде почти 581 лв., а максималната остава 3400 лв. За сметка на това обаче и минималният, и максималният осигурителен доход ще се увеличат.

Без промяна остават обезщетенията за безработица и за отглеждане на дете през втората година. Предвижда се работодателите да плащат първите два, а не първите три дни от болничните.

В неделя от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят бюджета, но имат условие - да се заложат техните предложения за повече пари за общините и заплашиха с избори, вместо с ротация. От опозицията – „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят бюджета в понеделник. Днес започват и обсъжданията на бюджета за догодина между синдикати и работодатели.

 

Станете почитател на Класа