Финансист: Наблюдаваме един механизъм на формиране на бюджета, който се базира на взаимно извиване на ръце

Финансист: Наблюдаваме един механизъм на формиране на бюджета, който се базира на взаимно извиване на ръце
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.11.2023
  • Сподели:

За пълна ревизия на изпълнението на управленската програма се обявиха от партия ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов настоя да се спре с новите дългове, a важните инфраструктурни проекти да бъдат включени в бюджета за догодина.

"Това са неща, които взаимно се изключват", заяви пред БНР проф. Ганчо Ганчев, финансист и преподавател.

"Наблюдаваме един механизъм на формиране на бюджета, който се базира на взаимно извиване на ръце, на тайни договорки и следване на интересите на определени групи".

Експертът обясни икономическата макро рамка, в която функционира страната ни.

"Основният ни партньор – Германия, е в рецесия. От това зависи българският износ и растеж. Неправилно е правителството да бъде обвинявано за това ,че растежът е спаднал или че инфлацията е висока. 90% от процесите са детерминирани отвън. В условията на борд нямаме реални механизми за борба с инфлацията. Отново става въпрос за демагогия и напълно популистки подход".

Основният проблем на текущия бюджет е, че не се изпълнява Плана за капиталовите разходи, отбеляза професорът.

"Изпълнен е на една трета. Това забавя модернизирането на инфраструктурата на страната. Проблемът обаче е свързан с държавния дълг и финансирането".

Проф. Ганчев коментира случващото се около "Лукойл".

"Изведнъж се оказа, че "Лукойл“ е основен проблем. Това, което се прави с корпорацията, е подчинено на политически цели и популизъм. Има международни практики, по които трябва да се процедира в такива случаи. Облагането трябва да стане чрез преразглеждане на отчетите и заменяне с реалните цифри, по които купуват и продават"

Логиката на непрекъснато и предвидимо увеличаване на пенсиите е по-правилната, отколкото харизването на 200-300 лева за Коледа, отбеляза още проф. Ганчев.

"Проблемът е, че няма политически партии и лидери, които да представят някаква положителна алтернатива за развитие. Това кара хората да не гласуват. Просто няма за кого", обясни той

 
 

Станете почитател на Класа