Любомир Каримански: Ясно е, че новият заем, който взима правителството, замества стар заем

Любомир Каримански: Ясно е, че новият заем, който взима правителството, замества стар заем
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.11.2023
  • Сподели:

Притеснително е, че нямаме изграждане и развитие на икономиката в страната като инвестиционни проекти и като инструментариум за привличане на инвестиции. Инфраструктурата на страната запада и не се инвестират капиталовите разходи.

 

 

Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, бивш председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Това неизпълнение на капиталовите разходи ще може да бъде буферът, с който министърът на финансите Асен Василев ще се хвали, че е постигнал 3% дефицит. А в същото време хората ще продължат да се убиват по пътищата", коментира той.

По думите му няма ясна обосновка за какво ще бъдат похарчени средствата от новия заем, който ще поеме държавата:

"Ясно е, че новият заем замества стар заем. Въпросът е как ще бъде използван целево той - дали за инфраструктурни и инвестиционни проекти, или ще бъде отново използван за покриване на непрекъснато увеличаващите се постоянни разходи в областта на социалната политика и в областта на трудовата заетост".

Според Любомир Каримански има риск "да се услади този начин на финансиране на бюджета чрез заеми и това да увлече много от министрите и правителствата да продължат с такива заеми с цел да си гарантират комфорт и да си гарантират 3% дефицит през следващите години".

 

Станете почитател на Класа