Проектобюджет 2024: Скок на пенсиите с 10%, майчинските за втората година на детето - 933 лева

Проектобюджет 2024: Скок на пенсиите с 10%, майчинските за втората година на детето - 933 лева
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2023
  • Сподели:

Ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина. Това предвижда проектът за бюджета за 2024 г., съобщи за bTV председателят на синдикат “Подкрепа” Димитър Манолов след среща в Министерския съвет.

 

 

Правителството покани на срещата само представители на синдикатите, работодателите не присъстваха. Страните са обсъждали бюджета за догодина, който кабинетът има срок да внесе в парламента до 15 ноември. По думите на Манолов плановете са за 10% актуализация на пенсиите през юли.

Промени се обмислят и в размера на майчинството за втората година на детето - а именно то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари тя ще е 933 лв. Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат.

На срещата не е обсъждано дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Финансовият министър преди дни заяви, че такива не са предвидени, а след това премиерът уточни, че окончателното решение ще се вземе, след като се види изпълнението на бюджета.

 

Станете почитател на Класа