БНБ повиши лихвения процент, кредитите ще поскъпнат

БНБ повиши лихвения процент, кредитите ще поскъпнат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.05.2023
  • Сподели:

Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре.

 

 

В края на миналата седмица Българската народна банка обяви първото от години повишаване на т.нар. задължителни минимални резерви за търговските банки. Целта на упражнението е рязко затягане на кредитирането. Причината - доста бавната трансмисия на прехвърляне на политиката на борбата с инфлацията чрез повишени лихви на Европейската централна банка към България.

Това означава, че така наречените буфери на банките у нас се поддържат, за да защитят системата при проблем, но и могат да се използват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се увеличава, банките трябва да отделят повече от своите пари в него и така да свият обема на средствата, които могат да отпуснат като кредит.

Свитото кредитиране охлажда икономиката, забавя търсенето и оттам - забавя инфлацията. В момента БНБ увеличава обема на парите, които банките трябва да задържат в нейните трезори, за да не продължават да ги изливат под формата на кредити, съобщава Нова тв.

Станете почитател на Класа