Кризата удари най-силно Мексико, китайците остават оптимисти

Повече от две трети – или 80% от мексиканците са почувствали, че кризата им е повлияла негативно. Това показва класация на консултантската компания Boston Consultancy Group относно промяната в качеството на живот на различните нации заради икономическата стагнация. Втори в подреждането са руснаците, като две трети, или 71%, смятат, че животът им през последните две години е станал доста по-труден. По такъв начин мислят и 60% от испанците. Половината от британците и 49% от американците също усещат, че качеството им на живот се е влошило вследствие на кризата. Германия - най-силната икономика в Европа, се чувства и най-уверена в трудната финансова обстановка. Едва 29% от германците смятат, че са усетили негативния аспект на рецесията. Най-големите оптимисти в класацията са народите на Китай, Индия и Бразилия, които смятат, че икономиките им са отбелязали съвсем лек спад и са далеч от евентуална криза.
Класацията на Boston Consulting Group показва, че 77% от германците са склонни да се отдадат на пестеливост, имайки предвид влошените икономически условия, докато от руснаците, които са доста по-пострадали, едва 41% биха ревизирали семейния си бюджет с цел икономии. Очаквано най-малко мислят да се ограничат китайците. Само 35% от тях възнамеряват да намалят разходите си.
Анализът на консултантската компания показва, че европейците и жителите на развитите страни като цяло са по-склонни да ограничат предметите на разкоша и символите на висок социален статус, но държат на високото качество и са готови да харчат за почивка и пътешествия. Според Еманюел Хюит, един от авторите на проучването на Boston Consultancy Group, компаниите трябва да променят начините на влияние върху клиентите. В сегашната ситуация ще успеят бизнесите, които се таргетират към млади хора, без семейства, тъй като те имат склонността да се привързват към дадена марка или продукт, който им е харесал, казва още Хюит.
Хората вече поставят спокойствието като уютен дом и постигане на лична финансова стабилност пред преследването на лукса и високия социален статус. Търсят се повече т.нар. зелени продукти. Оставането вкъщи, вместо излизане вечер, също е станало популярно средство за икономии. Доверието в банките се е сринало след новината за рекордните бонуси на мениджмънта в тях. Американските потребители избягват ползването на кредитни карти, както и взимането на големи заеми.

Станете почитател на Класа