Банковите жертви на кризата в САЩ вече са 91

Вследствие на финансовата криза броят на затворените търговски банки в САЩ заради фалит от началото на годината достигна 91. Поредната "жертва" на финансовите сътресения стана Corus Bank, чиято централа се намира в Чикаго, щата Илинойс, предаде ИТАР-ТАСС.
Според съобщение в електронно издание на "Уолстрийт джърнъл" банката е била затворена в петък. Контролираната през дълъг период от съществуването й от фамилията Гликман финансова институция се е сринала под натиска на лошите заеми, с които е кредитирала търговски недвижимости и ново жилищно строителство в Аризона, Южна Калифорния, Южна Флорида и Невада.
Corus остави 11 клона в района на Чикаго, които се очаква да отворят като клонове на MB Financial Вank. Депозитите на трезора автоматично ще станат влогове на MB Financial.
Фалиралата банка е имала активи и задължения за около 7 млрд. долара. Затварянето й ще коства на фонда на Федералната корпорация по депозитно застраховане 1,7 млрд. долара.
Драматичното нарастване на фалити на финансови институции, много от които вече се намират под натиска на лошите кредити, обезпечени с търговски недвижимости, изпразват фонда на FDIC. Фондът за депозитно застраховане имаше 10,4 млрд. долара към края на второто тримесечие, като тази сума не включваше 32 млрд. долара, заделени за фалитите следващата година.
Освен Corus в петък бяха затворени Brickwell Community Bank в Уудбъри, Минесота, и Venture Bank в Лейси, Вашингтон. Venture Bank ще бъде поета от First-Citizens Bank & Trust Company of Raleigh, Северна Каролина. Банката имаше активи в размер на 970 млн. долара и депозити от близо 903 милиона към края на юли. Brickwell Community Bank, която има само един клон, ще бъде поета от CorTrust Bank – фалиралата финансова институция е имала активи в размер на 72 млн. долара и депозити за близо 63 млн. долара.


Строс-Кан: Финансовата криза е към края си, икономическата не е свършила


Финансовата криза може да е приключила, но икономическата не е завършила. Правителствата на различните страни ще трябва да предприемат действия за приемането на нови правила, регулиращи финансовия пазар. Това заявява за германското списание "Шпигел" генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан. Световната икономическа криза ще продължи дори и ако Германия и Франция подобрят показателите си за второто тримесечие, смята ръководителят на МВФ. Според специалиста между възстановяването на икономическия растеж и първите му положителни ефекти ще има период от поне 12 месеца, в които безработицата и последиците от двойната криза ще се почувстват особено тежко.


Станете почитател на Класа