Десетки хиляди българи са останали без дом заради непогасени дългове

От няколкостотин хиляди до един милион българи са в състояние на невъзможност да изплащат дълговете си и има реална опасност да останат на улицата, съобщава БНТ. Тези данни бяха обявени по време на първата кръгла маса у нас, посветена на изготвянето на законопроект за възможността физически лица да обявяват фалит.България е единствената страна от ЕС, която все още няма правна регулация за гражданската несъстоятелност. Тепърва експерти ще обсъждат конкретните параметри на законопроекта, но според омбудсмана Мая Манолова, трябва да се търси баланс между защитата на интересите на длъжника и тези на кредитора.

Производство по несъстоятелност и възможност за обявяване на личен фалит за физически лица с натрупани задължения предвижда законопроект на Асоциация Финансова коректност, представен на днешната дискусия. 

Според текстовете в проекта длъжниците ще имат право да сключват споразумение със своите кредитори, което да гарантира както защитата на длъжника, така и събирането на вземанията на кредитора. Изследване показва, че около 20 процента от домакинствата у нас не могат да покриват редовно задълженията си.

Основната идея на предлагания законопроект е освобождаване на добросъвестния длъжник от дълг. Това може да стане чрез посредничеството на финансов или юридически администратор, който да помогне на длъжника да състави оздравителен план, а на кредиторите - да получат поне частично вземанията си, обясни Николай Островски от Асоциация Финансова коректност.
"Макар да има опрощаване, за останалата част длъжникът е стимулиран да плати. Ако няма такъв стимул, е възможно целият дълг да бъде удължен и да остане вечно в дълг", добави той, цитиран от Дарик.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи идеята за законодателно уреждане на гражданската несъстоятелност и посочи, че десетки хиляди българи са останали без дом, заради натрупани задължения. Тя акцентира върху някои от проблематичните места на такъв законопроект, като например как ще се определя дали длъжникът е добросъвестен. "И кога едно физическо лице е станало неплатежоспособно. Предвижда ли се също минимална финансова граница на задълженията, които то не може да погаси?", попита тя.

Преди година в парламента беше обсъждан един законопроект, но той все още не е обсъждан в нито една комисия.

БЛИЦ

Станете почитател на Класа