САЩ потвърдиха: Армията ни е край границите на Русия!

САЩ потвърди, че са изпратили армията си срещу Русия на „мирна" мисия

САЩ потвърди официално, че са изпратили на „миротворческа" мисия американски военни край границата с Русия. Пентагонът заяви, че иска да въдвори „мир и стабилност" в региона. И за целта струпва американски войски по руската граница.

Москва обвини по-рано днес НАТО за значително увеличаване на военновъздушните дейности и разузнавателни полети в близост до границата, пише Русия днес.

Представителят на Пентагона потвърди за РИА Новости, че военното присъствие на НАТО се е увеличило, но че всички действия се извършват изключително прозрачно.

„Сегашните действия на Европейското командване на американските въоръжени сили е в унисон с операция „Атлантическа решителност" и демонстрират американския ангажимент към колективната сигурност на НАТО, дългосрочния мир и стабилността в региона, особено заради руското участие в Украйна", заяви представителят на Пентагона.

Американската операция „Атлантическа решителност" обхваща усилията на САЩ да подкрепят своите съюзници и партньори в Европа, които са „уплашени" от „руската заплаха". Заради това от Вашингтон са поискали да осигурят постоянно присъствие на американски сухопътни войски в Полша и балтийските страни, както и поддържане военни учения в Черно море. Присъствието на американски военни групи в суверенни държави, доста изнерви местните жители, но въпреки това висшата администрация се съобрази с решението на Брюксел и Вашингтон и даде съгласието си за разполагане на американски военни бази в района.

Не така безропотно обаче реагира Русия на последните действия на САЩ. Генерал-лейтенантът Михаил Мизинцев, ръководител на руския контролен център за национална отбрана, заяви по-рано за Блумбърг, че присъствието на толкова многобройни военни части в Източна Европа представлява безпокойство за Москва.

Генералът е посочил, че полетите на НАТО се удвоили на около 3000 за година.

Мизинцев е добавил, че чуждестранните самолети, в периода 2013-2014 г. са летели „опасно близо" до руските самолети и в най-малко 55 случая, са били на разстояние по-малко от 100 метра, застрашавайки не само живота на пилотите, но и на зоните, където са летели самолетите.

„Руските мисии са рискови, толкова, колкото и полетите на самолетите на НАТО в близост до руската граница могат да се считат за рискови", заяви Мизинцев. Засега Москва не е реагирала със сила, на засиленото военно присъствие в региона, но както изглежда отношенията между Кремъл и Белия дом продължават да се влошават.

Станете почитател на Класа