Топлофикациите имат запаси от мазут само за 5 дни

  • При липса на газ, дружествата ще спрат да работят

Топлофикационните дружества и техните клиенти ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза. Топлофикациите поддържат запаси от алтернативни горива за около пет дни, след което топлоподаването спира. Това каза пред журналисти Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества в България.
Вчера вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди, че газова криза е възможна заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна.
Според Николаев до спиране работата на топлофикации може да се стигне при прекратяване на доставките на газ от Русия и изчерпването на запасите от суровината в находището в Чирен.
"Ще има проблеми. Точно какви, в каква степен, кого ще засегнат и в каква степен - е специфичен въпрос. Ако кризата продължи по-дълго, топлофикационната услуга ще бъде прекратена", каза Николаев.
рудно може да се направи сметка колко ще струва на отделните топлофикации преминаването към алтернативно гориво, уточни експертът. По негови думи това зависи от жп доставките, дали дружествата имат парни или водни спътници и т.н. Той допълни, че преминаването на алтернативно гориво отнема няколко дни - ако има предварително предупреждение и подгряване на котлите, времето е едно денонощие. Дружествата на газьол преминават веднага, а такива например са "Далкия" - Варна и Топлофикация - Разград, обясни още той.
Николаев припомни, че по време на кризата през 2009 година топлофикационните дружества са платили и глоби на екологичните инспекции за замърсяване на околната среда, което също са допълнителни разходи за дружествата в условията на подобна криза.
Към края на тази година топлофикационните дружества с малки изключения ще са на загуба, добави още Илия Николаев. Той уточни, че последното ценово решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, с което беше повишена цена на топлофикационните услуги, е отблъснало част от клиентите на дружествата.
"Дори и с 1% да се повиши цената на газа, сега има значение", каза той в коментар на искането на "Булгаргаз" да се повиши цената на природния газ за последното тримесечие в рамките на малко над 1,59%.
Вчера енергийният регулатор е разгледал искането на „Булгаргаз", потвърди председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Но какво решение за цената ще бъде взето, ще стане ясно след провеждане на още две заседания на комисията. Новата цена ще влезе в сила от 1 октомври.
Николаев посочи, че има проблеми с плащанията на топлофикациите към „Булгаргаз", но има проблеми и с плащанията към дружествата с комбинирано производство (на топлинна и електрическа енергия). "Топлофикациите са в един непрекъснат финансов стрес", обясни още експертът.
Той е уверен, че в момента тече процес на разбиране на проблемите на топлофикационните дружества и търсене на възможности. Една от тях е повишаването на цената за изкупуване на електричеството, произвеждано от топлофикациите, но няма да се иска промяна и по-точно повишаване на топлинната енергия, допълни още той.

 

Станете почитател на Класа