Работниците от АЕЦ Фукушима влязоха в сградата на ядрения реактор за пръв път

Работници от АЕЦ Фикушима влязоха в  сградата на един от реакторите за пръв път, след аварията, причинена от мощния трус на 11 март, съобщиха високопоставени служители, цитирани от BBC.

Операторът на централата заяви, че работниците са инсталирали вентилационни системи за филтриране на радиоактивните частици от въздуха в първия реактор на централата.
Земетресението повреди системите за охлаждане, което доведе до опасност за изтичане на радиация.  Нивата на радиация трябваше да бъдат понижени, преди новите системи за охлаждане да могат да бъдат инсталирани.  Реакторът беше повреден от голяма експлозия на 12 март, която проби покрива.

Операторът на централата ТEPCO (Tokyo Electric Power Compancy) съобщи по-рано в четвъртък, че 12 специалисти ще работят в сградата на реактора на смени от по 10 минути. "Групи от четири работника ще влизат един по-един за инсталиране на проводите. Те ще работят в много тясно пространство", заяви говорителят на компанията пред репортери. Чрез документален филм, заснет от камери, монтирани върху роботи,  проникнали в сградата, беше установено, че няма изтичане на потенциално радиоактивни вода вътре.

TEPCO заяви, че очаква да овладее кризата до края на годината, но някои от специалистите се съмняват, че тази цел може да бъде постигната.
Евакуационна зона от 20 км беше въведена около централата, поради опасност от високи нива на радиация. Близо 14 000 души наброяват убитите от земетресението и последвалите вълни цунами. Повече от 13 000 души са изчезнали.

Японският Законопроектът за възстановяване на щетите е бил оценен на $ 300 млрд, което е най-скъпата катастрофа в историята на човечеството.


Станете почитател на Класа