Видове трикотажни платове в шивашкия цех - ръководство

Видове трикотажни платове в шивашкия цех - ръководство
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.02.2024
  • Сподели:

Създаването на собствено облекло изисква придобиване на подходящи знания. Ако тепърва започвате Вашето приключение с шиене на дрехи, ние сме тук, за да Ви помогнем. 

 

 

 

Подготвихме ръководство, в което ще ви разкажем какви видове трикотажни платове се предлагат в шивашките цехове и ще ви разкажем за техните разлики, предимства и недостатъци. 

 

 

Какво представляват плетените и тъканите платове? 

На първо място, струва си да знаете разликата между трикотажни платове и тъкани платове. Това са най-често използваните видове материали. И двете могат да бъдат направени от едни и същи влакна, като памук, полиестер, вискоза, но са конструирани по различен начин. Нишките в тези материали са плетени по различен начин, което прави трикотажните платове еластични и меки, поради което от тях се изработват обикновени анцузи, пуловери и шапки, а тъканите платовете са неразтегливи и доста твърди. Обикновено от тях се изработват сака, ризи и дънки. 

Чудите ли се каква е основната разлика в създаването на тези материали? Тъканите платове се тъкат на станове, а плетените платове се създават на плетачни машини или в малки производства, например домашно плетене или плетене на една кука. Именно този различен метод на производство прави тези материали да се различават предимно по отношение на разтегливостта и годността за носене.

 

 

 

Видове тъкани и трикотаж

Като дългогодишни производители на облекла, ние вярваме, че си струва да знаем основните разлики между тъканите платове и трикотажните платове. Благодарение на това можем съзнателно да избираме материята за производство на нашето облекло. 

Да започнем с плетените платове, които ни интересуват. На първо място можем да посочим естествени, синтетични и изкуствени влакна. Освен това разграничаваме видовете трикотажни платове въз основа на тяхната тъкан. Разграничаваме плетенето на вътъка и основата.

 

 

Продукти | Платове LATZOVSKI

 

 

Най-лесният начин да си представите как се прави плетиво е да си спомните как някой плете - има един конец, с който прави бримки, свързвайки ги. Имаме бримки хоризонтално и вертикално. По същия начин се работи в промишленото производство на трикотаж, само нишките са по-тънки и бримките са по-малки. Благодарение на формирането на мрежестата прежда, нишката е силно вълниста, което прави материала разтеглив. Това е огромно предимство за дрехите, изработени от тях - за разлика от платовете, те не се нуждаят от плисета или закопчалки, дори и при вталените модели. За съжаление има и недостатъци на такава разтегливост, защото такива дрехи често се деформират. 

 

 

0яяяасд

 

Сега ще преминем към тъканите платове и техните видове. Основните видове материали включват естествени, синтетични и изкуствени влакна. Различаваме ги и според сплитането. Това е плетиво, сатен и кепър. Всички тези видове имат много производни. Всяка тъкан има свои собствени свойства и чрез докосване на тъканта можем да преценим например, че дънките са твърди и здрави, докато сатенът е гладък и струящ

 

 

Процесът на създаване на плат за облекло може да изглежда доста сложен. Използваме два вида конци - основа и вътък. Нишките на основата винаги минават по протежение на тъканта, а вътъкът минава напречно. Именно това прави платовете неразтегливи и стабилни, поради което се шият лесно, защото не се развяват във всички посоки. Такива материали изискват допълнителна свобода, за да отговарят на формата на фигурата. Все по-често към тъканите се добавят еластични влакна, за да можем да носим например вталени панталони. Без добавка на еластан при голямо напрежение дрехата може да се пръсне по шевовете.

 

 

Както споменахме по-горе, разликата между тъканите и плетените платове се отличава и от начина на тъкането на материалите. Тъканите включват сплитка, кепър и сатен. Имаме кепър тъкан, например, в дънки, ленена тъкан във фланелени ризи и сатенениплатове в сатенени продукти или рокли. Всяка от тези тъкани може да се комбинира, за да създаде допълнителни възможности. Трикотажните платове имат само вътък и основа. Продуктите включват пуловери, тениски и анцузи. 

 

 

Както споменахме по-рано, имаме естествени, изкуствени и синтетични материали. Като се започне от естествените – това са материали от животински или растителни влакна. Те включват памук, вълна, коприна, лен и кожа. Изкуствени тъкани се произвеждат в лаборатория, но суровината за тяхното производство са естествени съставки, например дървесна целулоза. Те включват вискоза, лиоцел, модал, акцентат и купро. Въпреки това, синтетичните материали, също създадени в лабораторията, не са направени от никакви естествени съставки. Това е полиестер, полиамид, акрил, еластан. В крайна сметка всеки от тях има различни приложения. 

 

 

Сега ще разгледаме по-подробно отделните материали. Това ще ви помогне да изберете добър материал за облекло във връзка с вашите планове за марка дрехи.

 

 

Какъв вид материал е най-добър

Няма такова нещо като добри и лоши материали. Има само добри и лоши съвпадения. Материалите за облекло са различни и има много от тях, както ви представихме в по-ранната част на статията. Невъзможно е да се избере един идеален материал за облекло без съмнение. Въпреки че много хора предполагат превъзходството на естествените материи над изкуствените, трябва да знаете, че изкуствените и синтетичните материи са много ценени не само в производството на спортни облекла. Например, добавянето на синтетика към еластична плетка ще удължи издръжливостта на материала. Полиестерният слой е необходим елемент на дъждоустойчивите якета. Затова нека не се страхуваме от тези изкуствени и синтетични елементи – защото често заедно с естествените, те създават едно съвършено цяло.

 

 

Благодарение на това знание ще ви бъде по-лесно да изберете готово облекло за производство на вашата собствена марка, но и когато шиете колекция. Производството на облекло е голямо предизвикателство, но с наша помощ определено ще върви гладко. Помагаме при конструирането на шаблони и кройки. Разполагаме с разнообразие от материали и цветове. Уникалността на вашите дрехи ще ви направи оригинални на пазара.

Станете почитател на Класа