Родителска дилема - 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, които са поставили на децата си

Родителска дилема - 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, които са поставили на децата си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.12.2021
  • Сподели:

Глобално проучване, поръчано от Kaspersky, изследва ролята на здравословните дигитални навици в семейството, както и ефекта от поведението на родителите върху децата и обратното

 

 

 

 

Резултатите от проучване на Kaspersky разкриват, че 61% от родителите се затрудняват да бъдат пример за подражание за децата си и понякога не спазват правилата, които са поставили за своите малчугани. В същото време повече от половината родители (54%) се опитват да създадат здравословни дигитални навици и правила за всички членове на семейството.

 

От ранна възраст децата са склонни да копират поведението и навиците на възрастните във всички области на живота, включително отношението към цифровите устройства. Освен това много деца получават първото си устройство в ранна възраст - според същото проучване 68% от децата получават устройства преди деветгодишна възраст. Като се има предвид това, родителите трябва да бъдат пример за подражание при използването на технологии, ако искат да положат основите на здравословни цифрови навици още от детството.

 

0fffgb

 

Резултатите от проучването показват също, че родителите възприемат нормите на поведение като различни за себе си и за децата си. Например почти половината (48%) от анкетираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а мнозинството (62%) смятат това време за нормално.

 

Що се отнася до децата, почти половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си - от три до пет часа дневно. Но въпреки това повече от половината възрастни (53%) биха искали децата им да прекарват по-малко време на устройства - до два часа.

 

0oggbhi

 

В някои сценарии респондентите смятат, че определено поведение е приемливо за тях, но не и за децата им. Например 37% от възрастните смятат, че е нормално да се споделят снимки на членове на семейството в социалните мрежи. Напротив, по-малко от една четвърт (24%) от родителите смятат, че това е приемливо за децата им.

 

Освен това 22% от анкетираните смятат за разумно да пропускат обаждания и да изключват телефона си, за да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче смятат, че подобно поведение е приемливо за децата.

 

"Днес все повече родители се опитват да създадат здравословни дигитални навици наред с тези за храненето и дневния режим и др. Но няма ясна тенденция или силен модел на поведение по отношение на това как конкретно да се установят тези правила за дигиталните практики. В същото време резултатите от нашето проучване показват, че повечето възрастни (61%) признават, че им е трудно да бъдат модел за подражание и че понякога не спазват правилата, които са установили за децата си. За да помогнем на родителите да установят

 

здравословни дигитални практики, съществуват различни техники и инструменти, които да ги подкрепят. Те могат да бъдат включени чрез ролеви игри и игри, а за по-технически подход са налични решения като приложения, които могат да помогнат за контролиране на времето пред екрана или за определяне на физическото местоположение на детето", коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

 

"Цифровото потребление оформя отношенията между родителите и децата и, което е по-важно, оказва влияние върху развитието на детето. Проучванията показват, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, например, когато родителите използват цифрови медии паралелно, докато се грижат за тях. Това е сериозен признак за зараждащо се разстройство на привързаността. Децата се учат чрез подражание. Ето защо винаги трябва да вземате предвид какво конкретно виждат децата. Дали родителите им винаги държат смартфона си в ръце или дори на масата, когато се хранят? Нека не забравяме, че родителите винаги дават пример на децата си.

 

От гледна точка на семейната терапия медийната грамотност в семействата е много важна тема. Тя е важна и за доброто развитие на децата.

 

Все пак трябва да обърнем внимание, че смартфонът съществува в този си вид едва от последното десетилетие и е станал жизненоважен в нашето ежедневие. Ето защо често не е толкова лесно да го използваме съзнателно и най-вече да запознаем децата с него. Зависимостта ни от телефоните е причината, поради която е още по-важно тази тема да бъде разяснена на първо място на всички нас. Освен това съществуват и изпитани правила за поведение при потреблението на цифрови медии в семействата, които са много полезни. Най-важното за всички родители е да продължават да говорят с децата си за използването на медиите", коментират Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

 

Пълният текст на доклада е достъпен чрез този линк.

 

За да помогнете на децата да прекарват времето си в интернет по сигурен начин, можете да:

Сърфирайте и учете заедно. Вижте къде децата прекарват времето си онлайн и проучете как най-добре да ги предпазите.

 

Да обмислите изтеглянето на приложения за родителски контрол и да обсъдите тази тема с детето си, за да му обясните как работят тези приложения и защо се нуждаят от тях, за да останат в безопасност онлайн.

 

Участвайте в онлайн дейностите на децата от ранна възраст, за да се превърнат те в норма и за да можете да ги "наставлявате".

 

За проучването

 

През септември 2021 г. Kaspersky възложи на Sapio да проведе онлайн проучване сред 11 000 респонденти, за да проучи ролята на здравословните цифрови навици в семейството, както и ефекта на родителските навици върху децата и обратно. В проучването участваха възрастни, които живеят с децата си на възраст 7-12 години, на пълен работен ден. Извадката включва 1000 респонденти от Обединеното кралство,

Франция и Германия; и по 500 във всяка от следните държави: САЩ, Турция, Египет, Бразилия, Колумбия, Русия, Южна Африка, Малайзия, Сингапур, ОАЕ, Саудитска Арабия, Нигерия, Перу, Чили, Аржентина и Мексико.

 

За Kaspersky

 

Kaspersky е глобална компания за киберсигурност и цифрова поверителност, основана през 1997 г. Задълбочените анализи на заплахите и опитът в областта на сигурността на Kaspersky непрекъснато се трансформират в иновативни решения и услуги за сигурност, които защитават бизнеса, критичната инфраструктура, правителствата и потребителите по целия свят. Цялостното портфолио за сигурност на компанията включва водеща защита на крайни точки и редица специализирани решения и услуги за сигурност за борба с усложнени и развиващи се цифрови заплахи. Над 400 милиона потребители са защитени от технологиите на Kaspersky и ние помагаме на 240 000 корпоративни клиенти да защитят най-важното за тях.

 

Научете повече на http://www.kaspersky.com/.

Станете почитател на Класа