Европа "загива", Русия "ще я спаси". Как руската пропаганда в България нарасна 10 пъти

Европа "загива", Русия "ще я спаси". Как руската пропаганда в България нарасна 10 пъти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.05.2022
  • Сподели:

Внушенията са едни и същи от години, но думите вече са други. Руската пропаганда в България обяснява света като геополитическа конспирация, в която САЩ унищожава Европа, а Русия е тази, която ще спаси континента, твърдят изследователи.

 

Руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти от началото на войната срещу Украйна. Това става ясно от изследване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), съобщи председателят й Димитър Вацов.

 

От началото на годината до 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна Украйна, в българските онлайн медии е имало средно по 39 прокремълски статии дневно. От началото на войната тази публикационна активност е нараснала до средно 397 статии дневно.

 

Мъж преминава покрай магазин за сувенири в Москва. На тениските е изобразен президентът Путин, гербът на СССР и надписът КГБ. 16 февруари 2022 г.

 

Авторите са изследвали единствено онлайн медиите и блоговете в България в периода 1 януари – 17 април 2022 г. Публикацията на пълния текст на изследването предстои. В момента е завършена само първата му част, която проследява ръста в броя на проруските статии, както и ключовите послания, които се отправят чрез тях.

 

През 2018 г. ФХСИ анализира национал-популистката и проруската пропаганда в България за периода 2013-2017 г. Пристъпвайки към новото си изследване, авторите са установили, че езикът на пропагандата се е изменил, но посланията са останали същите:

 

-Че САЩ, НАТО и Западните държави търсят световно господство (използват се думи като „колективният Запад“, „анти-Русия“, „дерусификация“);

-Че „продажните“ либерални елити им помагат в това (използват се думи като „джендъри“, „коментариат“, „пискливи либерали“;

-Че Европа загива (използват се думи като „пост-Запад“, „протекторат [на САЩ]“);

-Че Русия се възражда и може да стане единствен спасител на Европа (използват се думи като „високоточни [оръжия]“, „руска триада“, „руски свят“ (русский мир).

Отделни послания на руската пропаганда са и твърденията, че санкциите срещу Русия вредят само на тези, които ги налагат, както и твърденията, че Украйна се управлява от неонацисти.

 

Авторите са използвали автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира съдържание от над 8000 сайта и блога на български език. Търсачката й позволява да се откроят съответните статии по ключови думи.

 

 

 

Начело на сайтовете, които съдържат проруска пропаганда, е Novini247, който е агрегатор (робот). "Любопитно е, че при измерване на речта на омразата срещу Истанбулската конвенция през 2017-2018 той пак беше първенец", каза Димитър Вацов за Свободна Европа.

 

На второ място е сайтът NewsFront – медия, регистрирана в превзетия от Русия Крим, който публикува на 10 езика.

В топ 10 на проруските сайтове попадат още pogled.info, БЛИЦ, informiran.net и други.

 

Пълния текст на първата част от изследването можете да прочетете тук.

Станете почитател на Класа