Там, където изборите вървят със 120 гафа в минута

Там, където изборите вървят със 120 гафа в минута
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2021
  • Сподели:

Човек и добре да живее, идват избори.

 

А с изборите идват и изборните предавания и студиа по телевизиите, които прегръщат страстно максимата "Ден година храни!" и още от ранна заран започват с дълги и напоителни репортажи, преки включвания и "коментари по актуалните теми от деня".

 

Прекият ефир обикновено бива прекъсван по два повода. Първият са рекламите, които да ни припомнят, че най-големият бич за човечеството са пърхотът и петната по белите ризи. Вторият е някой лековат прашасал филм със средна възраст 15-20 години, който позволява на измъчения избирател да изпие една бира, без да се задави и без да метне бутилката по телевизора си.

След това тегобата започва отново...

Живите предавания, разбира се, не могат без някои много важни елементи. Ето кои са те:

 

120 лапсуса в минута

 

Журналистката е на горещата точка - основно училище "Елин Пелин", село Сусурлево. Тя е там, за да души има ли купуване и продаване на гласове срещу кило ракия, подкова бабек и две дози ваксина, от по-скъпите.

Темата е деликатна, въпросите парят като жарава под краката на млада нестинарка, съспенсът се усеща във въздуха из стаята на десети Б клас, където висят портретите на Ботев, Левски и Вазов.

Може би това е причината репортерката да трепери като Рада Госпожина и да срича по подобен начин. Това се отразява и на речта ѝ и тя прави толкова много лапсуси, че не става ясно бюлетини ли са, или буркани, гласове ли се купуват, или графове.

 

Технически проблеми

 

Още помним как БНТ (не) излъчи слънчевото затъмнение през 1999 г., но по изборите същото мистериозно проклятие сполетява и конкурентните медии. То пристига под формата на палав полтъргайст, който прекъсва живата връзка във възможно най-сублимния момент или пък скапва микрофона точно тогава.

Така тъкмо да разберем как леля Гинче се опитала да изтегли 20 лева през машината, че много ѝ мязала на банкомат, и така съборила цялото устройство на пода и бам - черен екран! Може ли така, бе, колеги? XXI век сме, хайде малко по-сериозно, избори са все пак...

 

Популярни гости

 

Те не разбират от важни държавни дела, но за сметка на това са известни, участват в поне един български сериал и са чудесен пълнеж на времето, докато стане време за истинската политика. Облечени са небрежно и се хихикат като палава ученичка на мръсен виц, нищо, че им задават сериозни въпроси. 

Гласували са, хи-хи-хи, но като им гледаме несериозните физиономии, изпитваме тежки съмнения за целесъобразността на този вот.

 

Разновидност на популярните гости е отборът на -лозите. В него влизат социолози, политолози, психолози и всякакви други страдащи от логорея хора, които в мирно време обитават сутрешните блокове, а в изборно време започват да извират и от ютията.

 

Общото между всички -лози е, че прогнозите им са по-сбъркани и от предсказанията на врачките на площад "Света Неделя". Важното е да сме живи и здрави...

 

 

Евгения Минчева

Станете почитател на Класа