×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Пазарът на логистични имоти у нас буксува

  • Повечето обекти се строят за собствени нуждитвени

 

Пазарът на логистични имоти в България през последните месеци буксува. Това стана ясно от думете на  Владимир Гюрджиев от консултантската компания Forton. Проекти за нови логистични, складови и индустриални пространства не липсват, но повечето изчаква поне един ключов наемател, защото инвеститорите не желаят да поемат прекомерни рискове.

 

Така в последните години почти всички новоизградени обекти в логистичния и индустриалния сегмент са build-to-suit, т. е. за собствени нужди. Много компании обаче не желаят да инвестират в такова строителство, което е странична дейност за тях. Те обикновено се насочват към съседните ни държави (най-вече Румъния и Сърбия), в които има избор от спекулативни проекти. Според Гюрджиев, ако в страната ни са били реализирани повече спекулативни проекти и потенциалните инвеститори, които са правили запитвания и огледи, са имали избор измежду готови сгради, вероятно успеваемостта при привличането на чужди инвеститори в производство е щяла да е с 50-60 на сто по-висока. Повечето компании, които биха искали да стъпят в България, първоначално не биха се впуснали в дългосрочен ангажимент, какъвто е строителството на база за собствени нужди.

 

Недостигът на предлагане е свил празните площи до 2,4% през септември от 3,2% година по-рано, според Forton. Общият обем на пазара на модерни площи достига малко над 800 хил. кв. м. Общо малко над 21 хил. кв. м са били усвоени през последната година извън столицата, като всички площи са били изградени за собствени нужди от търговски или логистични компании. Заради недостига на качествени площи е отчетен и ръст на наемите, като средният наем на кв. м се е увеличил от около 3,5 евро - 3,75 евро към септември. В района на летище София наемите са в диапазона 4-6 евро, в зависимост от качеството на строителството и спецификата на площите. А в източните райони на София – от порядъка на 3,5 – 4,5 евро на кв. м, отново в зависимост от качеството на строителство, спецификата на площите и др.

Станете почитател на Класа