Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигнаха 133 млрд. евро

От началото на годината до края на септември общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа възлиза на 133 млрд. евро. За сравнение, през първите три тримесечия на миналата година обемът им е бил 105 млрд. евро, т. е. ръстът е близо 27 на сто.
в Европа са нараснали с 4% през третото тримесечие спрямо второто до 48,4 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Най-рязък ръст на инвестициите в бизнес имоти е отчетен в Ирландия – 240% на годишна база през третото тримесечие до 1,6 млрд. евро, показват данните на компанията.

В Испания обемът на инвестициите е нараснал със 174% на годишна база до близо 3,5 млрд. евро, което е и второто най-добро тримесечие за пазара на бизнес имоти в страната по принцип, посочва се в доклада.

Очакванията са, че обемът на инвестициите в бизнес имоти в Ирландия за цялата година ще надвиши предишния рекорд, отчетен през 2006 г., а в Испания ще нарасне близо до рекордните равнища отпреди кризата.

Изключително силна е била през третото тримесечие и инвестиционната активност във Финландия, Норвегия, Чехия и другите държави от Централна и Източна Европа, сочат още данните на консултантите.

Негативно обаче се представят пазарите в Дания, Франция и Португалия.

Силен остава пазарът на бизнес имоти и във водещите инвестиционни дестинации – Германия и Великобритания. През третото тримесечие е отчетен годишен ръст на обема на инвестициите в двете страни от съответно 30% и 24% до 8,5 млрд. евро и 18,4 млрд. евро.

Ръстът на инвестициите на Острова се движи основно от интереса към по-второстепенни активи заради липсата на достатъчно предлагане на първокласни активи. Обемът на инвестициите регионалните центрове нараства по-бързо, отколкото в столицата Лондон, отчитат експертите.

Станете почитател на Класа