Арх. Николай Гълъбов: 80 на сто от сградите и съоръженията у нас не са законни

Около 80% от сградите и съоръженията у нас не са законни, обяви арх. Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България пред БНР.
Той уточни, че не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения. Тъй като инвестиционният процес е много сложен, разрешителният режим също и от там една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени. Почти всяка сграда, с която съм си имал работа, се оказва, че има нещо, което е незаконно", посочва архитектът, цитиран от БНР.
Според арх. Гълъбов процедурите трябва де се облекчат. Не е нужно да измисляме нови процедури, достатъчно е да погледнем опита на други страни, препоръча той.
За пример даде Франция, където за къща до 200 кв. метра въобще не се иска разрешение. Вярва се много повече на архитекти и инженери.
"Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп, каза арх. Гълъбов. Той обясни, че при сегашната нормативна уредба един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина.
Арх. Гълъбов е убеден, че предизвикателствата на изменението на климата и бедствията, които следват от това могат да се предотвратят с превенция и добро планиране в градоустройството.

 

Станете почитател на Класа