Еврокомисар Иванова обяви дълго чакана новина за еврозоната

Еврокомисар Иванова обяви дълго чакана новина за еврозоната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2024
  • Сподели:

За първи път България не изпълнява само един от критериите за Еврозоната.

Страната ни никога не е била толкова близо до членството в Еврозоната, колкото сега.,

Това коментира пред Bulgaria on Air еврокомисарят Илиана Иванова по повод докладите на ЕК и ЕЦБ за готовността ни за влизане в еврозоната. Според нея ангажиментът на София ще бъде изпълнен. "Много е важно да продължат усилията," заяви тя в предаването "Брюксел 1". 

“Съжалявам изключително много за забавянето по Плана за възстановяване. В оперативните програми все пак имаме някакъв срок, който можем да изтеглим във времето. Но по ПВУ през август 2026 година срокът приключва и оттам нататък не можем да участваме. До момента имаме само едно плащане, осъществено в края на 2022 година. 

От тези 5,69 млрд. евро, които са на разположение, ние сме усвоили 1,37 млрд. евро и тук плащането се извършва въз основа на изпълнени ключови етапи и цели: ако не изпълним всичките 60 етапа и цели навреме и по план, ние няма да получим второто, съответно третото плащане и накрая ще изгубим много средства, които са необходими за растежа на българската икономика.

Надявам се да успеем", допълни тя по повод усвояването на европейските средства от страна на България.

Иванова беше помолена за коментар и на последните развития в РСМ, неизпълнението на договореностите на Скопие със София, Атина и ЕС и исканията за предоговаряне.

“Категорично мога да препотвърдя позицията на Европейската комисия, че критериите са много ясни и разписани за всички страни кандидатки, без изключения. Докато Република Северна Македония не изпълни своите ангажименти по промените в Конституцията, по договори и протоколи към тях, няма как да се случи присъединяване под никаква друга форма. 

Те трябва да извървят своя път и да изпълнят всички свои ангажименти, както и ние сме изпълнили навремето своите, когато сме били страна-кандидат, не може да има изключения".

На въпроса на Милена Милотинова за изоставането на РСМ, еврокомисарят Илиана Иванова каза: "Това си зависи от отделната държава и от нейното желание колко бързо иска да напредва. Комисията е тук да помага, но работата, която трябва да се свърши, е от държавата-кандидатка”.

Комисарят Илиана Иванова коментира и свършеното по време на краткия ѝ мандат в ЕК и какво остава за следващ мандат.

“Амбициите ми са на първо време да приключим този мандат успешно с всички ангажименти, които поех още в началото.

Мандатът ми беше изключително кратък, но в същото време наситен с много интересни моменти като оценките на предишната програма за наука и иновации "Хоризонт 2020", очертаването на посоката, в която ще върви следващата рамкова програма, отварянето към много повече партньорства с държави като Канада, Швейцария, Япония, Сингапур, Южна Корея", каза Илиана Иванова по повод работата си в ЕК еврокомисарят Илиана Иванова. 

"Европа е лидер, заедно с останалите континенти, но това, което е важно, е да не оставяме нашите партньори и конкуренти да ни изместват в критични технологии като квантови технологии, изкуствен интелект и затова те се опитват с всички инвестиции, които правят чрез Европейския съвет за иновации да насърчат повече участие на частния капитал, в това да бъдат финансирани, особено дълбоко технологични и рискови инвестиции за стартъпи, които да бъдат създавани в Европа и да остават да работят в Европа.

Преди няколко седмици са започнали инициатива за създаване на мрежа на доверени инвеститори в Европа, които да се ангажират още по-активно с това да подпомагат заедно с тях този високорисков сектор на дълбоко технологични компании.", допълни тя.

“Най-успешните проекти са изследванията и иновациите в областта на здравеопазването, ваксини за ебола, туберкулоза, за редки болести, проучвания за рака.

Всички тези дейности, които финансираме чрез програмата "Хоризонт Европа", намират приложение в такива конкретни измерения. Българско измерение, хубави новини и гордост за мен за компании като Дронамикс - първата компания в света за товарни дронове.

С подкрепа пак от Европейския съвет за иновации като дялово участие, като капитал и като гранд е друга компания Smart Robotics - първият финансиран и подпомогнат Европейски съвет за иновации: автономен робот, който чрез слънчеви батерии осъществява изтръгване на плевелите от почвата абсолютно независимо", каза гостът.

Иванова застъпи на поста еврокомисар по иновациите, научните изследвания и образованието с портфейл със 120 млрд. евро. "Към днешна дата нещата изглеждат много добре за програмата, около 39% от средствата вече са договорени и ангажирани към средата на програмния период.

Това е една от програмите, която се представя най-добре в усвояемостта, но изразходването на средствата по "Хоризонт Европа" не е подобно на това в Кохезионните фондове. Тук няма разпределение на портфейл по държави, а процедурите се осъществяват изцяло на конкурентен принцип." 

"Вие може да кандидатствате отвсякъде и ако вашият проект е достатъчно добър и отговаря на критериите - той ще спечели. Нямаме портфейл за България, имаме общ портфейл, по който всички наравно конкурентно се състезават.

Няма официална класация на държавите, които обикновено печелят, но често ме питат депутатите от Европейския парламент кои са топ 10 бенефициентите в програма "Хоризонт Европа". Няма да ги изброявам поименно, но ще кажа, че повечето са развитите държави от Западна Европа”, допълни Илиана Иванова.

 

Станете почитател на Класа