Пече се голяма сделка за АЕЦ „Белене“, без пазарлък няма да мине

Пече се голяма сделка за АЕЦ „Белене“, без пазарлък няма да мине
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.03.2024
  • Сподели:

Украйна се надява да подпише през юни сделката за закупуването на два ядрени реактора от България, като част от усилията ѝ да компенсира загубите, причинени от това, че най-голямата ѝ атомна централа - Запорожие - е под руски контрол.

 

 

 

Двата реактора, първоначално предвидени за АЕЦ "Белене", ще бъдат изградени в АЕЦ "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат с руско оборудване, което Киев иска да внесе от България. Новината съобщи Петро Котин, президент на „Енергоатом“ пред Ройтерс.

"Преговорите между правителствата на България и Украйна продължават. Мисля, че вероятно през юни ще бъдат завършени договорите с България за закупуването на това оборудване. Поставих задачата пред строителната ни организация и пред централата Хмелницки да са готови за инсталиране до юни."

Ако бъдат доставени навреме и изцяло, "Енергоатом" ще е в готовност да започне работа по нов реактор до две - три години, като през това време ще бъде изработена турбината за реактора.

"Енергоатом" е в предварителни разговори за изграждането на турбината с "Дженерал Електрик". За изграждането на втория реактор все още няма срокове.

Първоначалната цена, която България е поискала за реакторите, е била 600 милиона долара, но София е изразила склонност да повиши цената, съобщава Котин. Като се изключи Русия, подобно оборудване може да бъде закупено, единствено от България, уточнява Ройтерс.

"Има постоянно желание от страна на България да постигне по-големи ползи и с напредването на времето, исканата цена расте, но все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара" - заявава Котин пред Ройтерс.

 

Станете почитател на Класа