Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи

Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Министерството на енергетиката обяви два мегатърга за изграждане на нови ВЕИ мощности с локални системи за съхранение на енергията. Безвъзмездното финансиране за двете схеми е в размер на 535 млн. лв.

 

 

 

С търговете ведомството се опитва да навакса изоставане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Според първоначалните планове по ПВУ следваше да бъдат проведени общо пет търга за изграждане на нови производствени мощности от възобновяеми източници с общ капацитет от 1425 MW и 375 MW системи за съхранение на енергията. Производственият капацитет бе разпределен равномерно - 285 MW за всеки един търговете и 75 MW системи за съхранение. Подготовката на процедурите обаче закъсня и се стигна до окрупняване, а после условията за предоставяне на финансирането бяха върнати за цялостна преработка след скандал в НС и силно ограничителни условия към потенциалните кандидати.

След тези корекции сега Енергийното министерство предлага два още по-окрупнени търга. Единият е за по-малки проекти - от 200 кW до 2 MW, като по него се очаква да бъдат изградени общо 200 MW нови производствени мощности със 100 MW капацитет на системите за съхранение. Безвъзмездното финансиране в размер на 107 млн. лв. по тази процедура е само за системите за локално съхранение на енергия, като се допуска по това перо максимална помощ от 35 млн. лв. и минимум 50% съучастие. Останалата част от проекта се финансира самостоятелно от кандидатите.

Станете почитател на Класа