Две банки изплащат рекордни дивиденти - 1 милиард лева!

Две банки изплащат рекордни дивиденти - 1 милиард лева!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.03.2024
  • Сподели:

След рекордните резултати през 2023 г. предстоят и рекордни дивиденти. Това кратко обобщение може да се изведе от плановете за разпределяне на печалбата на част от най-големите банки в България на предстоящите им редовни годишни общи събрания на акционерите.

 

 

 

Досега такива са свикани едва от няколко институции, но дори да се съберат само предложенията на ДСК и Уникредит Булбанк, сумата достига 1,082 млрд. лв., пише „Капитал“. А с това вече се подобрява досегашният рекорд от разпределянето на печалбата за 2021 г., когато общата сума за системата отново надхвърли милиардната граница, но само с 11 млн. лв.

Сумите са и най-високи въобще за частния сектор в България,

като отстъпват само на разпределянето на извънредната печалба на "АЕЦ Козлодуй" през 2022 г. 

Банка ДСК планира да раздаде най-големия дивидент не само в собствената си история, но и в тази на българския финансов сектор. В поканата за общото събрание на 29 март сумата не е посочена, но главният изпълнителен директор на институцията Тамаш Хак-Ковач каза пред "Капитал", че предложението ще бъде

към акционерите да се изплатят 558 млн. лв.,

или 50% от финансовия резултат за 2023 г. Той още не е получил одиторска заверка, но не се очаква сумата да се промени. 

"Ще използваме възможността, която ни дава рекордната печалба, допълнително да подсилим капиталовата си база с цел едновременно да подкрепим кредитния растеж и особено прехода на страната и клиентите ни към декарбонизация и да създадем буфери за нови рискове и бъдещи шокове. Също така ще можем да ускорим инвестициите си в проекта ни за IT модернизация, който ще доведе до подмяна на всички съществени системи до 2028 г.", обясни Хак-Ковач.

При Уникредит Булбанк в поканата за общото събрание на 11 април е записана точната предложена за разпределяне сума от управителния съвет - 524,35 млн. лв.

Тя също е рекордна за самата банка и отстъпва само на планираната от ДСК сума.

Тази стойност съответства на точно 65% от печалбата за 2023 г., като останалите 282,3 млн. лв. се планира да останат неразпределени.

 

Станете почитател на Класа