НАП: Хазартът плаща повече

НАП: Хазартът плаща повече
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.02.2024
  • Сподели:

От началото на тази година хазартните оператори се облагат двойно - веднъж с такса за лиценза си и втори път с процент от разликата между събраните залози и изплатените печалби.

 

 

Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) след медийни публикации за промени в Закона за хазарта, приети през преходните разпоредби на бюджета за тази година.

Операторите, които искат лиценз, трябва да заплатят еднократно 300 хил. лв. След това се облагат с 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Преди тези промени имало само такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, припомнят данъчните.

От приходната агенция подчертават, че промяна категорично води до реално увеличение на приходите и до еднакво и равнопоставено облагане на направени залози при стандартен и онлайн хазарт със залози върху спортни събития, състезания с коне и кучета и случайни събития.

В петък обаче депутатите от ИТН видяха, че промяната всъщност давала данъчна ваканция на хазарта. В декларация от името на парламентарната група те определиха промените като лобизъм.

Според Гроздан Караджов промените били джакпот за хазартните фирми.

“На думи управляващите ни убеждават, че таксите за хазартна дейност се вдигат като абсолютни числа, но на практика те рязко намаляват облагането на хазарта, защото свиха базата, върху която се налагат тези такси”, констатира депутатът. Според него след промените се откривали нови пунктове за залози по села и паланки. И посочи за пример, че само за един издаден лиценз има вече открити над 100 пункта.

Информацията беше опровергана от НАП, според която няма увеличение на искания за лиценз за организирането на хазартни игри след промените.

По-късно в петък Венко Сабрутев от ПП-ДБ отговори, че промените увеличават таксите и данъците за хазартните оператори до 4 пъти. А в декларацията на ИТН била “лъжа” и “изопачаване”, защото четирикратно увеличение на данъците и таксите се тиражирало като лобистко намаление.

Сабрутев обясни, че до края на 2023 г. хазартните игри, без онлайн залаганията, се плащали 15% върху направените залози. С промените вече има две плащания, а освен това организаторите на хазартни игри вече плащат и корпоративен данък.

Намаляването на дела на нелегалния пазар, освен че води до увеличаване на бюджетните приходи, е и мярка за по-добра защита на участниците в хазартни игри и превенция от зависимости, подчерта Сабрутев. Той допълни, че в Закона за корпоративното подоходно облагане данъкът за хазартна дейност за автомат в зала или за игрално място вече е 800 000 лв. за тримесечие.

Спор в парламента предизвика промененото облагане на хазарта. Според НАП и депутатът от ПП Венко Сабрутев това ще доведе до повече приходи, защото организаторите вече плащат две такси и корпоративен данък.

Станете почитател на Класа