Министър Попов: Икономиката може да е ефективна и зелена или неефективна и мръсна

Министър Попов: Икономиката може да е ефективна и зелена или неефективна и мръсна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.02.2024
  • Сподели:

Зелената икономика и зелената икономика се движи уверено напред, за съжаление, в Европа не достатъчно уверено, което води до загуба на конкурентноспособност, като САЩ, Китай и т.н. Зелената индустрия, зелените технологии и зелените партии нямат много общо помежду си. Трябва много ясно да различим новите технологии, които са чисти и ефективни и се движат напред. Това заяви министърът на околната среда и водите  Юлиян Попов в предаването „Панорама” по БНТ.

„Икономиката може да е ефективна и зелена или неефективна и мръсна. Между това трябва да избере и българската индустрия. Българската индустрия в много случаи е по-модерна и по-екологична, отколкото големите предприятия в Германия, например. Това е така, защото при нас големите предприятия в много от случаите са продадени, съсипани и след това реновирани. Ние пазим природата заедно с тях. Това е бъдещето на развитието на индустрията”, подчерта екоминистърът.

„Аз съм един от хората, които са популяризирали и въвели идеята за енергия от вятъра. Предложението за изграждането на перки в морето е много добра, но не виждам сериозна перспектива за нея още поне десетилетие. Технологията трябва да се развие още. Хората могат да са спокойни, че и туристи и риба ще има в Черно море. Процесът на одобряването на подобни инженерни съоръжения изисква много тежки процедури”, обясни министър Попов.

„Не се шегувах, че Перловската река трябва да се зариби. Трябва да поставим въпроса не просто да запазим природата, а да я възстановим, защото сме нанесли много щети. Проектът за Перловската река също е част от това възстановяване. Важно е да пазим и морското дъно. Той има освен биоразнообразие и безценна археология. Тя се съсипва от т. нар. тралене и ще вземем мерки в тази посока”, поясни министърът на околната среда и водите.

„Всеки един сериозен политик живее и работи с оставката в джоба си. Важното е да се следва определена програма. Ние направихме много по програмата си, има и допълнителни неща”, отговори министър Юлиян Попов на въпрос какво ще прави догодина. Той добави с усмивка: „Може да съм на брега на Перловската река”.

„Ще наблюдавам възстановяването на речната инфраструктура, в това число язовири, реки, езера”, каза още министър Попов.

Станете почитател на Класа