Какво ще се случи с ДДС-то през 2024? Слагат край на редица преференции

Какво ще се случи с ДДС-то през 2024? Слагат край на редица преференции
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.09.2023
  • Сподели:

Без намалени ставки на ДДС за някои стоки и услуги от догодина. По информация на NOVA, с подготовката на бюджета за 2024 г., финансовото министерство планира ресторантите и фитнесите да се върнат на стандартната ставка от 20%.

 

В момента за ресторантите и фитнесите данъкът е 9 на 100. Планът е да се върне на 20%. За хляба и брашното ставката е 0 и все още се мисли дали и тя да отпадне от след 31 декември.

 


Разчетите показват, че без преференциите от ресторантьорския бизнес в хазната догодина ще влязат допълнително 200 милиона лева. От спортните съоръжения - 4 милиона, а ако ДДС за хляба и брашното се върнат на стандартната ставка допълнителните приходи ще са 138 милиона лева.

По-нисък ще остане данъкът за книгите и бебешките стоки, както и за туристически услуги. Тук обаче, трябва да отбележим, че за да се случат тези промени трябва да бъдат одобрени от парламента, а при гласуването на бюджета за тази година част от идеите на финансовото министерство не получиха подкрепа дори от партньорите от ГЕРБ.

 

 

Като учител по математика Мими Цочева често купува книги, а и помагала. Не е усетила поевтиняване заради по-ниския данък. Сборник по математика преди 2 години беше 15 лева, миналата 17, тази е 20. Ако това е намаление, значи моята математика не върви”, каза Цочева.

От ПП-ДБ смятат, че е нужен анализ как работят намалените ставки. Пандемия няма и някои облекчения трябва да отпаднат. „Такъв е случая и с фитнесите и с ресторантите. Хляба и брашното ги слагам в една по-особена категория, но там искам да измерим ефекта. Дали свалиха цените, дали хората са доволни и по това да преценим”, посочи Мартин Димитров , ПП-ДБ.

„Ние направихме постоянна мярката за бебешките храни – там със сигурност трябва да продължи да работи. Но временни решения като 9% за ресторантите- трябва да преценим дали да продължат да работят”, заяви Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

От ГЕРБ ще изчакат първо да видят разчетите на финансовото министерство по бюджета за догодина и след това ще коментират данъчните мерки. ДПС също се въздържат от коментар в аванс.

ИТН още с настоящия бюджет предложиха облекчените ставки за ресторантьорите да се премахнат. "Възраждане", обаче, са на обратната позиция.
„Всичко както е – за храните, за ресторантьорите. Нека за остане както е в момента, за да осигурим тази предвидимост”, каза Деян Николов, „Възраждане”.

От БСП настояват намален данък да има и за лекарствата. Категорични са че диференцирани ставки за различните стоки и услуги трябва да има, но да се прецизира за кои. 
„За хляба може да остане преференциалния данък или нулева ставка, тъй като се доказа, че това имаше ефект върху цените на стоките, а е известно, че това има най-голям ефект за хората с ниски доходи”, каза Румен Гечев, БСП.

И докато намаление заради по-ниския данък не е усетен според Мими Цочева, то връщането към 20% директно ще отиде при потребителите. „Covid-19 пандемията отдавна мина и мисля, че тези мерки, които така и не заработиха за крайния потребител не е нужно да продължават”, добави Цочева.

 

 
 

Станете почитател на Класа