"Булгаргаз" предлага на КЕВР по-евтин природен газ за октомври с 9,36%

"Булгаргаз" предлага на КЕВР по-евтин природен газ за октомври с 9,36%
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.09.2023
  • Сподели:

"Булгаргаз" ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за октомври 2023 г. в размер на 57,42 лв. за мегаватчас (MWh) без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, като предложената цена е с 9,36% по-ниска от утвърдената за септември.

 

 

Окончателното ценово предложение ще бъде внесено в енергийния регулатор на 1 октомври при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към края на септември, посочват още от "Булгаргаз".

За ноември обаче "Булгаргаз" прогнозира цена на синьото гориво от 70,20 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, въз основна на котировките на нидерландския хъб TTF към 8 септември, пише БНР.

От газовото дружество отбелязват, че прогнозите за стойността на индекс TTF "месец напред" за ноември (който е benchmark за цените на газа в Европа) са за значително повишение спрямо стойността му за октомври, като към 8 септември ноемврийските фючърси се търгуват на нива 44 - 44,5 евро/MWh. Това представлява повишение от над 30% спрямо нивата, на които се търгува природният газ за доставка през октомври.

В същото време обаче разликата между предложената за утвърждаване от "Булгаргаз" ЕАД цена за октомври и прогнозната цена на дружеството за ноември остава на по-ниски нива.

Финалното предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ за ноември 2023 г., ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември.

Станете почитател на Класа