Георги Гвоздейков: Държавата пое контрола над "Росенец"

Георги Гвоздейков: Държавата пое контрола над "Росенец"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.09.2023
  • Сподели:

"Държавата пое контрола над пристанище „Росенец”. Таксите се запазват в същия размер. Държавата има възможностите и капацитета да управлява това пристанище", заяви министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви.

 

 

Той увери, че са спазени всички разпоредби на закона и европейския регламент.

"Българската държава не дължи обезщетение към концесионера. Концесията е прекратена, заради форсмажорни обстоятелства. Оттук-нататък „Лукойл” може да търси обезщетения другаде, но не и от България", подчерта министърът.

"Цената на горивата няма нищо общо с казуса „Росенец”. Те се определят на борсите. Спекулациите по темата са нестойностни. Данъчните складове са собственост на „Лукойл”, ние плащаме наем, както сме договорили", обясни министърът на транспорта.

По повод зачестилите трагедии на пътя, министърът заяви, че вече маршрутите за изпитите на кандидат-шофьорите ще се определят автоматично. Вече има проведени изпити по този модел и те са преминали без проблем. Софтуерът е подготвен така, че съдържа различните компоненти, които трябва да се приложат на всеки изпит.

"Един от приоритетите на това правителство е безопасността по пътищата. Това няма да се промени с един закон. Трябва да си даваме ясна сметка какво искаме да постигнем, като общество. Докато самите ние не осъзнаем, че трябва да имаме инстинкт за съхранение на другия – нещата няма да се променят.

Санкциите трябва да се завишат. Много работа има, това е процес, в който трябва да работят няколко институции. Ние трябва да вървим към Европа, да постигаме целите си, но и да възпитаваме децата си вкъщи. Санкциите помагат, когато има дисциплина", категоричен е Гвоздейков.

Министърът на транспорта коментира и темата с медицинските хеликоптери. „За да направиш спешна медицинска помощ по въздуха, трябва да следваш правилата. Ако не беше загубено това време, щяхме да сме доста по-напред като резултат. В петък бе възстановен авиационният оператор, който ще се занимава със спешната медицинска помощ по въздуха. Предстои наши екипи да заминат на обучение в Италия. Юни 2024 г. ще дойде вторият медицински хеликоптер”, съобщи той.

Станете почитател на Класа