Милена Стефанова: Окрупняването в книгоиздателския бизнес води до липса на конкуренция

Милена Стефанова: Окрупняването в книгоиздателския бизнес води до липса на конкуренция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2023
  • Сподели:

Има много млади български издателства, които пробиват, намират своята ниша и се развиват много добре у нас. В цял свят има процес на окрупняване и на издателски мегаструктури, докато в България все още има млади и активни издателства, които ни изненадват с хубави книги. Окрупняването води до липсата на конкуренция.

 

 

От една страна се оптимизират разходите в мегаструктурата, от друга страна стеснява възможностите на писателя да маневрира и да си избере партньор. Това заяви Милена Стефанова, управляващ директор на издателство "Софтпрес", в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Стефанова коментира отражението на намаляването на данък добавена стойност на 9% за книгоиздателския сектор. Тя посочи, че то е изключително добро за целия бранш. По нейни думи диференцираната ставка позволява по-ниски цени за читателя и по-висок хонорар за авторите.

У нас четем това, което чете светът и то най-доброто от него, стана ясно от разговора. „Българските издатели следят кои са най-силните книги във всеки един жанр и се подбират и се издават само тези автори“, посочи Стефанова. И добави, че през последните години има и възход на българските автори.

„В издателския бизнес работят хора, за които книгоиздаването е кауза, любов и парите и приходите не са толкова водещи. В издателския бизнес има кауза, усещането за призвание е много по-силно, отколкото в други бизнеси“.

Според госта от изкуствения интелект ще спечелят онези, които успеят да се адаптират и да усвоят технологията. На този етап обаче, по думите на Стефанова, може да се „хване“ разликата между книга, написана от човек, и книга, създадена от AI. „Без човешка редакция, и то задълбочена, не може да мине. Много зависи каква база данни ползва AI, защото все още греши, лъже и подвежда“, обясни Стефанова.

Тя разказа и за процеса по придобиване на права за книги, като посочи, че винаги има състезание, защото всяко издателство иска да има в портфолиото си най-силните заглавия. „Обикновено се обявява търг от литературните агенции и се започва наддаване за съответното заглавие“, каза гостът.

По отношение на електронните книги Стефанова заяви, че у нас те много се четат, но не се купуват. 

Станете почитател на Класа