50 фирми от Търновско ще получат 5 млн. лева по Плана за възстановяване

50 фирми от Търновско ще получат 5 млн. лева по Плана за възстановяване
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2023
  • Сподели:

Над 5 млн. лв. по Плана за възстановяване ще получат 50 фирми от област Велико Търново, съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Той награди българската компания "Тони Старт", която получи приза за иновативно дигитално млекосъхранение и охлаждане на мляко, на място, на щанда им на фермерския събор в Лясковец, където от Гергьовден до утре се събират над 60 хиляди  овцевъди и земеделски производители.

 

 

По думите на Пулев от област Велико Търново по процедурата за Технологична модернизация от ПВУ са одобрени 16 проекта, за които МИР ще изплати близо 5 млн. лв. на спечелилите фирми от Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица.

„По втората процедура от ПВУ - за киберсигурност - ще изплатим отделно близо 700 хиляди лева на други 33 фирми от Лясковец, Свищов, Горна Оряховица и Велико Търново“, каза още Пулев. Той допълни, че с част от 50-те фирми договорите са вече сключени или ще се сключат до края на месеца.

„Подкрепата ни за иновациите и растежа в сектора на земеделието и животновъдството се осъществява чрез две от нашите структури - Фонда на фондовете и Банката за развитие“, каза още министър Пулев. 

По думите му, се очаква  Българската банка за развитие да разработи нов механизъм за финансиране на фирми в бранша при облекчени условия. 

„Светът се ориентира към иновации в храните  - до 2050 г., според данните на ООН, ще се изисква 60% увеличение на хранителната производителност във връзка с увеличаващото се население“, подчерта той и добави, че Министерството на иновациите и растежа подкрепя чрез своите програми иновациите и в този сегмент.

БТА припомня, че на 5 май министър Александър Пулев съобщи, че Министерството на иновациите и растежа започва да сключва договори с 1599 фирми, които са одобрени за финансиране по втората вече приключила за кандидатстване процедура от Плана за възстановяване - "ИКТ решения и киберсигурност". Вече са изпратени първите 750 покани към микро, малки и средни предприятия у нас.

Станете почитател на Класа