Китайският производител на електрически превозни средства Nio инвестира в стартъп за ядрен синтез

Китайският производител на електрически превозни средства Nio инвестира в стартъп за ядрен синтез
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2024
  • Сподели:

Китайският производител на електромобили Nio (9866.HK) е инвестирал в стартираща фирма, която разработва технологии за термоядрен синтез, според източник, който е пряко запознат, и според документи на компанията, като се залага повече на други области на енергийния сектор.

 

 

 

Новосъздадената компания, Neo Fusion, ще изследва и разработва технологии, които имат за цел да въведат контролиран термоядрен синтез за търговска употреба в световен мащаб до две десетилетия, казва източникът.

С регистрационен капитал от 5 млрд. юана (723,37 млн. долара), Neo Fusion е 50% контролирана от държавни енергийни компании и инвестиционни звена в източната китайска провинция Анхуей, според финансовите данни в регистрационната документация на компанията, видяна от Ройтерс.

Nio е инвестирала 995 млн. юана за дял от 19,9%, а Nio Capital, инвестиционната компания, основана от главния изпълнителен директор на Nio Уилям Ли, е инвестирала 505 млн. юана за дял от 10,1%, се посочва в документа.

„Оставайки вярна на първоначалния стремеж на Blue Sky Coming, Nio има за цел да улесни научноизследователската и развойна дейност и комерсиализацията на технологията за ядрен синтез, като направи финансова инвестиция в този проект“, който планира да привлече повече стратегически и финансови инвеститори на етапи, се казва в изявление на Nio до Ройтерс от петък (19.05.23).

 

 

Nio Capital и Държавната комисия за надзор и управление на активите в Анхуей не отговориха веднага на запитванията за коментар.

Смята се, че един ден ядреният синтез ще може да помогне на света да намали емисиите, свързани с изменението на климата. За разлика от днешните реактори за делене, той може да генерира енергия, без да произвежда дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Технологичният напредък през последните години доближи реалното му осъществяване, което предизвика инвестиционна вълна сред компаниите и правителствата по света, включително САЩ, Япония и Китай, които искат да доминират в следващото поколение енергийни технологии.

Инвестицията от страна на Nio също така подчертава амбициите на губещия производител на електрически превозни средства в енергийния сектор.

Докато някои критикуват станциите за смяна на батерии като скъпа инвестиция, Nio твърди, че смяната на батерии е както по-бързо решение за захранване на електромобилите, така и съоръжение за съхранение на енергия, което подобрява стабилността на мрежата.

Компанията разработва и технологии за батерии и планира да изгради завод за батерии с годишен капацитет от 40 гигаватчаса в град Хефей в провинция Анхуей, съобщи по-рано Ройтерс.

 

 

 

 

 

Автор:

Станете почитател на Класа