Борен нитрид в самолетостроенето може да възроди свръхзвуковите граждански полети

Борен нитрид в самолетостроенето може да възроди свръхзвуковите граждански полети
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Ключов фактор за едно превозно средство да поддържа екстремна скорост е огромното количество топлина, която се генерира при пътуването.

 

 

Така например „пенсионираният“ свръхзвуков Конкорд беше подлаган на температура от 127 градуса по Целзий, когато лети със скорост около 2500 км/час. Така материалът от който се произвеждат свръхзвукови самолети трябва да издържа на тези супер високи температури, освен да е лек и със стабилна структура.

В проектна учени от НАСА и университета в Бимгантън, изработват тръби от борен нитрид, комбинация от бор и азот. Техните експерименти показват, че самолет използващ  този материал може да издържи скорост от над 6000 км/час.

 

 

Сега в самолетостроенето се използват въглеродни тръби, които могат да издържат температура до 400 градуса Целзий. Тръбите от борен нитрид могат да издържат на температура до 900 градуса по Целзий. Наред с това те са по-леки и по здрави от въглеродните си конкуренти.

Разбира се проблем би била цената на самолет облицован с този материал. Според професор Чан Гонгке от университета в Бимгантън, цената на един грам борен нитрид е около 1000 долара. Разбира се, голямата надежда е тази цена да се понижи, както стана с въглеродните тръби, чиято цена преди 20 години беше подобна на споменатата за тръби от борен нитрид, но днес цената им е между 10 и 20 долара за грам.

Най-вероятно новият материал първо ще бъде използван по-масово за военно производство и доста по-късно ще стигне до гражданските самолети.

 

 

Станете почитател на Класа