Изпълнителният директор на Nvidia: „Нямаме магическа формула“

Изпълнителният директор на Nvidia: „Нямаме магическа формула“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.11.2021
  • Сподели:

Главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсен Хуанг очаква настоящият глобален недостиг на чипове да засегне производствената линия на компанията през следващите две години.


Говорейки пред Yahoo Finance миналата седмица, Хуанг каза, че очаква "търсенето далеч да надхвърли предлагането през 2022 г., особено търсенето на графични карти". Nvidia пусна най-новата си линия карти от Серия 30 през октомври миналата година и оттогава изпитва недостиг на чипове.


„Нямаме магическа формула, с която да се ориентираме във веригата за доставки", казва мениджърът. „Имаме подкрепата на нашите доставчици. Имаме щастието да сме с множество доставчици и нашата верига за доставки е разнообразна, а нашата компания е доста голяма, така че имаме подкрепата на голяма екосистема около нас."


Очакванията на компанията съвпадат и с прогнозите на други производствени компании, които отчитат недостиг и не предвиждат промяна в краткосрочен план. „Ние сме в най-лошата част, всяко тримесечие на следващата година ще се подобрява, но няма да има баланс между търсенето и предлагането до 2023 г.", каза изпълнителният директор на Intel, Пат Гелсингер, в интервю за CNBC.


Недостигът на чипове също продължава да оказва влияние върху производството на конзоли за видеоигри. Шефът на Xbox Фил Спенсър каза "Компанията работи усилено, за да ги изведе на пазара, но това ще бъде предизвикателство, върху което ще работим доста време."


Междувременно Sony намали производствените си цели за текущата фискална година с около един милион PlayStation 5 конзоли, за да отрази и управлява продължаващите ограничения.


Кризата с чиповете започна в разгара на пандемията, когато потребителите, затворени в домовете си поради санитарни ограничения, започнаха да купуват всичко - от работни станции и уеб камери до мобилни устройства и конзоли за видеоигри. Поради същите ограничения за предотвратяване на разпространението на вируса, много компании също трябваше да забавят производствените си процеси.


С толкова много индустрии, които се борят за вниманието на малкия брой производители на чипове в световен мащаб, кризата беше практически гарантирана. Търсенето е нараснало толкова много, че когато продуктите са налични, те се разпродават за миг. „Мисля, че това са постоянни условия, ще видим как се създават нови компютри от доста време. Хората строят домашни офиси и можете да видите всички последици", каза Хуанг.

Станете почитател на Класа