Холограма, която можете да пипнете

Холограма, която можете да пипнете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.10.2021
  • Сподели:

Триизмерните, интерактивни холограми вече са реалност благодарение на изследователи от Япония, които са използвали  мощни, свръхбързи лазери за създаването на холограми, които реагират на допир от човек, пише ScienceАlert.

 

 

 

Според доброволци, които вече са тествали на допир холограмите, те се усещат като нещо средно между шкурка и статично електричество. Холограмите са направени чрез малки частици плазмена светлина, наречени воксели (триизмерен аналог на пикселите), които се създават, след като фокусираната лазерна енергия йонизира обкръжаващото пространство.

 

Изследователите от Digital Nature Group към университета Цукуба са използвали специални фемтосекундни лазери, които излъчват на 30 до 270 фемтосекунди (1 фемтосекунда е равна на 0.000 000 000 000 001 секунди – една милиардна от една милионна от секундата). Лазерите се комбинират с пространствен светлинен модулатор, огледало, галваноскенер (използва се за прецизно насочване на лазерите). Учените са успели да създадат обекти с размери до 1 сантиметър с резолюция до 200 000 точки в секунда.

 

Високите скорости означават, че холограмите могат да реагират на допир в реално време, а камера, поставена под тях, помага за допълнителна интерактивност чрез проследяване на движенията на ръцете и пръстите. Подобни експерименти са правени и преди, но това е първият, който предлага толкова висока резолюция и не наранява по никакъв начин допиращия се до холограмата.

 

 

Тайната на безопасното докосване (лазерите изгарят кожата) се крие в намаляването на продължителността на излъчване на лазерите – златната среда е между 50 милисекунди и 1 секунда. Йоичи Очиаи, който е главен автор на експеримента, казва, че размерът на холограмата е ограничен от размера на пространствения светлинен модулатор.

 

С малко доразвиване на технологията тя може да бъде използвана и в ежедневието – представете си да си правите списъци за покупки във въздуха и само с махване на пръст да отбелязвате какво вече сте си купили. Или пък цял холографски зоопарк, в който ще имате право да пипате животните. Предстоят още много подобрения, но потенциалът е теоретично безкраен, стига учените да намерят начини да уголемят холограмите.

 

 

 

 

 

„Пространственият светлинен модулатор може да модифицира фазите на светлината и да произвежда различни пространствени изображения на основата на интерференцията“, обясняват учените. „Резултатите ни доведоха  до по-стабилна и безопасна плазма, която може да бъде използвана и в ежедневието.“

 

Същата техника се използва за прожектирането на обекти във въздуха, по флуоресцентни плочи, във вода или във флуоресцентни разтвори. Експериментът ще бъде показан на изложението  на интерактивни техники и компютърни графики

 

 

Станете почитател на Класа