До пет години смартфонът ще чете вашите мисли

До пет години смартфонът ще чете вашите мисли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

Нова технология разработвана от екип японски учени от Университета Тойохаши е способна да чете човешките мисли, като използва електро-импулсите от мозъка.

 

За да тестват новата технология, участници в изследването били помолени да казват цифри на глас, а роботи да показват дали са разбрали казаното с помощта на електроенцефалограма (EEГ). Роботите са разбрали на 90% казваните от хората цифри от 0 до 9.

 

След това тестът е бил усложнен, като хората са казвали отделни срички, а роботите, отново с помощта на мозъчните вълни са разпознали 61% от тях. Декодирането на отделни срички от ЕЕГ сигнали все още не е съвършено, но в скоро време ще има пробив вярват учените от Тойохаши. Те са създали специална програма за трениране на роботи в тази посока.

 

 

Макар технологията все още да е само частично успешна, екипът вярва, че в скоро време ще постигнат успех в създаването на мозъчен интерфейс свързан с компютър, който да превежда човешките мисли в аудио думи. Като следваща задача японските учени ще интегрират тази технология в апликация за смартфон, което според тях ще стане след около 5 години. Очаква се във времето този начин на комуникация да стане най-бързият, доколкото няма да изисква движение на никакви човешки органи.

 

Технологичният университет Тойохаши работи по тази технология, която е близка до работата и на Фейсбук и на екипа на Илън Мъск, разработващи компютърен интерфейс, който може да бъде имплантиран в човешкия мозък и да подобри човешката интелигентност.

 

 

Станете почитател на Класа