Vivacom прави първи стъпки към 5G

Изненадващо Vivacom обяви днес, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. 

Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра. Това става чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, обясняват от телекома. 

 

Vivacom прави първи стъпки към 5G

 

Технологията е реализирана чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), който според Vivacom e приложен и от други водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.  

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на данни ще бъде с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други, поясняват още от телекома.    

DSS (Dynamic spectrum sharing) променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой.

Софтуер базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

Засега само клиенти на Vivacom със смартфон устройства Huawei P40 PRO ще имат достъп до 5G мрежата на оператора, като не е задължително устройството да е закупено от VIVACOM. Операторът ще обогатява поетапно и продуктовото си портфолио с крайни устройства от водещите производители, съвместими с технологията и услугите на компанията.

Като следващ етап компанията ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър.

 

Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа