Колко струва „цифровият живот“ на човек на черния пазар?

Киберпрестъпниците средно продават цифровия живот на онлайн потребителите под $50 в Dark Web, съобщават от антивирусната компания "Лаборатория Касперски". Специалистите проведоха специално изследване, за да изяснят тарифите на този вид търговия

 

 

Цената за една хакната кореспонденция например е средно $1, а при „покупки на едро", се предлагат и отстъпки, се посочва в доклада от изследването.Цифровият живот на потребителя включва данните от акаунти в социалните мрежи, за банкови услуги или дистанционен достъп към сървъри и работно място, информация за популярни сайтове като Netflix и Spotify, онлайн игри, приложения за запознанства и порносайтове.

 

Колко струва „цифровият живот“ на човек на черния пазар?

 

„Продавачите" често предлагат намаления за партида „животи" , включваща личните данни на няколко души. Има и възможност да се купува определена част от виртуална личност - пароли от акаунти или банкови данни. Някои търговци дори предоставят пожизнена гаранция - ако даден акаунт престане да работи, клиентът получава нов ресурс напълно безплатно.Най-търсени се оказват акаунти от популярни развлекателни услуги като Netflix, както и от социалните мрежи, а също и банкови данни и „ключове" за дистанционен достъп до сървъри и домашни компютри.Най-често такива данни биват похитени с помощта на фишинги -масово разпространени в електронните пощи писма, в които мошениците под прикритието на фалшиви адреси, започващи с имена и инициални на известни организации, особено банкови, призовават потребителите да потвърдят данните си.В мрежата лесно могат да бъдат откраднати и електронни копия от документи за самоличност чрез сканиране в цифровото пространство. Последствията са опасни и непредсказуеми за нищо неподозиращите потърпевши. По правило, придобиването на цифровия живот на дадена личност или група се използва за нанасяне на репутационни или финансови щети. От името на жертвата могат да бъдат извършвани различни престъпни действия - открадната страница в интернет например може да бъде използвана за разпространение на спам. И това е само един от най-безобидните варианти за злоупотреба с чужда виртуална самоличност.Исследователската компания Comparitech обобщава по данните от проучения черен пазар, че похитените цифрови животи най-често се използват за финансови машинации: копие от документ за самоличност често се изискват при превод на средства в платежни системи като PayPal, Skrill, Neteller, Payoneer, LocalBitcoins, ePayments, Entropay, William Hill и много други.

Станете почитател на Класа