Сондата на НАСА достигна астероида, който в бъдеще може да удари Земята

На 3 декември роботизираната космическа сонда OSIRIS-REx на НАСА достигна астероида Бенно с диаметър почти 500 метра. Този обект се движи около Слънцето със скорост над 100 000 км / ч и може да удари Земята на 21 септември 2135 г., като я разруши частично.

 

OSIRIS-REx - акроним на няколко от инструментите, носени от кораба - отпътува на 9 септември 2016 г. от Кейп Канаверал в щата Флорида и му отне две години, за да достигне целта си. Специалистите изясняват, че неговата мисия няма да бъде да унищожи огромната скала, макар че, ако тя удари планетата ни, това ще доведе до голямо унищожение. Единствената му мисия всъщност ще бъде да изследва астероида.

 

Корабът на космическата агенция ще кацне на Бенно, където ще вземе проби от астероида, за да ги върне на Земята. Според изявление на уебсайта на НАСА мисията на сондата ще продължи около година и половина.

 

Орбитата на астероида и тази на Земята се пресичат на всеки шест години и се доближават до 300 000 километра. По тази причина учените смятат, че има вероятност Бенно да удари Земята. Въздействието на небесното тяло върху нашата планета би било достатъчно мощно, за да я унищожи частично.

Станете почитател на Класа