Сложете филтър синя светлина на дисплея

Синята светлина, излъчвана от дисплеите на смартфоните и компютрите, ускорява развитието на слепота, показва ново изследване, пише сп. Scientific Reports. Продължителното излагане на този тип светлина задейства реакция във фоточувствителните клетки, която може да доведе до макулна дегенерация, често срещана при възрастните хора. При нея се получава замъгляване или липса на видимост в централното зрително поле.
Хората, които искат да предпазят очите си от вредната светлина, трябва да използват слънчеви очила или такива с жълти стъкла и да избягват взирането в дисплея в тъмна обстановка, съветват експертите. Другата възможност е да я ограничават с настройки на екрана или допълнителни приложения.
Производителите на смартфони въвеждат т.нар. филтри за синя светлина в своите устройства, като активирането на функцията е възможно в по-новите версии на операционната система Android и в iOS (7 и 8, бел. ред.). Ако телефонът ви е с по-стар софтуер, например Android 5, се препоръчва да инсталирате допълнително приложение за филтриране на вредната светлина като Twilight или Blue Light Filter. В зададен от вас часови пояс – например от 18.00 ч. до 08.00 ч., или от залез до изгрев слънце, в зависимост от местоположението то намалява синята светлина, което дава жълто-червеникав оттенък на дисплея и не дразни очите.
Подобна функция има и в Windows, като тя се нарича Night Light. Препоръчително е също да я активирате. И не забравяйте да примигвате често, докато работите с компютъра.

Станете почитател на Класа